Al carrer de Portbou, a Sants-Badal, llençar la brossa per fraccions és ara més fàcil que mai. Des que es va desplegar la contracta nova de neteja fa unes setmanes, els veïns tenen en els 240 metres de carrer en total una vintena de contenidors (i un grapat més encara si s’hi afegeixen els d’un carrer perpendicular, el de Roger). N’hi ha més que abans i a més s’ha seguit la tendència d’integrar-los en illes de contenidors, amb totes les fraccions agrupades. En aquest cas, però, això s’ha traduït en una concentració extraordinària i una font de molèsties per als veïns, que en reclamen la reubicació.
Una de les afectades és Montse Ballester. Viu en uns baixos, a la cantonada de Portbou i Roger, i fins fa uns dies tenia davant de casa dos contenidors, el del rebuig i el de l’orgànica. Ara són sis: un per a cada fracció i dos en el cas del rebuig. El més molest és el del vidre. “La pressió acústica és molt superior a la que teníem abans”, explica assenyalant les finestres del menjador i les habitacions dels nens, separades per la vorera, d’uns dos metres, de la filera de contenidors.
“Envoltada de contenidors”
A això, però, s’hi afegeix un problema compartit amb la resta de veïns de la finca i, en general, d’aquesta cruïlla. Perquè a la cantonada oposada, on també hi havia fins ara un contenidor de rebuig i un d’orgànica, també s’ha passat ara a sis. És a dir, 12 de moment. Però encara s’hi han de sumar, seguint uns pocs metres més enllà el carrer de Roger, una altra illa de sis. En total, “casa meva està envoltada de 18 contenidors”, diu Ballester. Sobre el mapa, un radi d’uns 25 metres.
Que la gent llenci el vidre (en algun dels tres contenidors de vidre que hi ha al voltant) no és l’única molèstia. També ho és la freqüència amb què passen els camions de recollida. “Primer en buiden un, després el segon, fan la volta i en uns 10 minuts han passat tres cops per la mateixa cruïlla”, explica Joan Salas, president d’una comunitat de veïns. “I això es repeteix amb totes les fraccions”.
L’Ajuntament diu que els reubicarà
Pels veïns existeixen alternatives per reubicar-los, al mateix carrer de Portbou. Uns metres més avall, tocant al carrer de Sants, “les voreres són més àmplies, ja hi ha dos contenidors de rebuig i es podrien col·locar davant de locals comercials, que a més estan en desús”, reclama Ballester. “No es tracta de treure’m el soroll davant de casa meva perquè afecti una altra família, és que hi ha espais on és més fàcil”.
De moment ja han presentat una instància a l’Ajuntament perquè repensi les ubicacions. El consistori assegura que “s’estudien” aquest tipus de peticions i que, en aquest cas concret, “properament està previst” reubicar els contenidors “per adaptar-los a les necessitats del servei”.