Mikel López Iturriaga, crític gastronòmic, està convençut que “a Barcelona pots menjar molt bé”, però hi afegeix una puntualització: cal saber on anar. El director del blog El Comidista, al diari ‘El País’, lamenta que hi ha un dèficit de cuina tradicional catalana i de bodegues o restaurants clàssics de menú casolà. “Em fa una mica de ràbia que a Barcelona sigui més fàcil menjar un ramen que una escudella“, denuncia.

“Al centre de la ciutat tens milers de llocs amb els plats de moda, com el ramen, els poke bowls o el sushi, però és difícil trobar-hi llocs amb bon menjar català”, continua Iturriaga. Explica que, “com en tota ciutat amb molt de turisme, hi ha molts locals amb mal menjar o amb ínfules ‘fashion'”. De fet, insta a evitar de totes totes la Rambla. “És menjar de batalla a uns preus delirants”, conclou, amb alguna excepció a la Boqueria.

“L’atac dels clons a les cartes”

El periodista retrata un fenomen que afecta molts establiments, que ha batejat com “l’atac dels clons”: assegura que hi ha els mateixos plats a totes les cartes. “El tataki de tonyina, l’hummus, el tiramisú… No podem intentar ser més originals? Això el comensal també ho agrairia”, sosté.

Critica també l’oferta gastronòmica que hi ha als punts més turístics de Barcelona, com la Sagrada Família. “Hi ha una col·lecció de trampes! De fet, hi ha alguns restaurants que són dels més mal valorats a TripAdvisor de tot Espanya“, s’exclama. Tot i això, assegura que hi ha molts recursos per informar-se bé i trobar bones recomanacions, com ara en guies o blogs especialitzats.

Oda a les bodegues de Barcelona, però falta millorar-ne les tapes

“De bars de tapes no estem tan bé”, riu Iturriaga. Creu que Barcelona ha de millorar l’oferta d’espais on anar a fer un dinar improvisat, amb tapes i racions, a l’estil del que es pot fer a Madrid o Bilbao, les altres ciutats on ha viscut el periodista. Lloa, en canvi, les bodegues de tota la vida que han ressuscitat els darrers anys. “Les ha agafat gent jove i n’han enriquit l’oferta. I algunes són fantàstiques”, afirma el crític gastronòmic.

5 llocs recomanats per El Comidista

Des del ‘Mirador Barcelona’, del programa “bàsics”, de betevé, Mikel López Iturriaga ha deixat algunes recomanacions de llocs on menjar bé a Barcelona. En recollim cinc:

  • Can Vilaró, a Sant Antoni
  • Bodega Montferry, a Sants
  • Bodega J. Cala, a Provençals del Poblenou
  • Bistrot Levante, al Gòtic
  • Can Pizza, a la Sagrada Família