A la façana del Mercat del Carmel, al carrer del Llobregós, encara es pot veure un antic videocaixer que permetia llogar pel·lícules en format DVD o Blu-ray. Es va instal·lar l’any 1998 i va estar en funcionament fins al 2014. A les vitrines es poden veure les caràtules descolorides d’algunes estrenes del moment com ‘Godzilla’, ‘Hobbit’ o ‘Torrente 4’. Tant els videocaixers com els videoclubs formaven part del paisatge urbà de molts carrers de la ciutat, fins que van anar desapareixent amb la irrupció d’internet i de les plataformes digitals.

El Ramon Ametlla va ser un dels més de 2.000 abonats que utilitzaven regularment aquest videocaixer. Encara en conserva la targeta de soci, en què podia carregar el saldo per seleccionar i extreure la pel·lícula escollida. “Els caps de setmana es formava cua davant la màquina, ja que hi havia molta demanda per veure pel·lícules a casa en format de DVD i de vegades ja no trobaves la que volies”, recorda Ametlla.

Un negoci familiar vingut a menys

L’Ignasi Gimeno, propietari del videocaixer, explica que feien “molta publicitat de les pel·lícules que s’estrenaven i la gent del barri ho agraïa, ja que érem els únics que oferíem aquest servei a la zona”. La idea d’instal·lar la màquina va ser del seu pare, aficionat al cinema, que també regentava altres negocis al Carmel com la joieria que hi ha al costat. Entre els anys 2000 i 2005 el format DVD va viure una època daurada que va estimular el lloguer de pel·lícules i sèries. Posteriorment, però, les vendes del “top manta” i la pirateria a través d’internet van fer minvar considerablement el nombre d’usuaris de videoclubs i videocaixers i, a poc a poc, van anar desapareixent.

Tot i estar inactiu des del 2014, el videocaixer del Carmel s’ha conservat prou bé i encara s’hi poden veure rètols cridaners com “Fes-te’n soci”, “Les millors estrenes de cine” o “Obert 24 hores”. Aviat, però, podria desaparèixer ja que ocupa un espai que és una concessió municipal del Mercat del Carmel i, properament, se li podria donar un altre ús comercial. “Estem acabant de decidir amb la família quin negoci hi posem, així que tard o d’hora haurem de desinstal·lar-lo”, afirma Gimeno. Fins aleshores el videocaixer del Carmel seguirà sent el testimoni d’una forma de consumir cinema que ja forma part del passat.

videocaixer al carrer llobregos