pa sant jordi

La diada de Sant Jordi té una expressió gastronòmica molt popular que a poc a poc s’ha fet un lloc entre llibres i roses: el pa de Sant Jordi. Es tracta d’un pa de pagès amb formatge i sobrassada que, col·locant a capes aquests ingredients, dibuixa les quatre barres de la senyera.

És recomanable optar per ingredients de qualitat en la selecció de les nous, la sobrassada i el formatge, que pot ser de de Maó o emmental. Si sou vegetarians, podeu substituir la sobrassada per tomàquet concentrat i pebre vermell.

Els trucs per fer el millor pa de Sant Jordi

El més important és fer una massa i dividir-la en tres parts iguals. Un cop fetes les tres tires, hem d’afegir-hi i barrejar-hi la sobrassada, el formatge i les nous picades i amassar-ho durant 10 minuts, fins que la massa estigui integrada.

Si voleu fer panets, haureu de dividir la massa de cada ingredient en tires en funció del nombre de porcions que en vulgueu fer. Per donar forma caldrà fer quatre tires de sobrassada, cinc de formatge i una llarga i més gruixuda de la massa de nous. Caldrà deixar-lo fermentar uns 50 minuts abans de posar-lo al forn a 180 graus durant 40 minuts. Podeu posar-lo un recipient amb aigua a la part de baix del forn per crear vapor.

La recepta de la diada, amb només 45 anys

El pa de Sant Jordi no té una llarga tradició, sinó que és de creació contemporània. El va inventar el 1980 el forner barceloní Eduard Crespo. Des de llavors, el Gremi de Flequers de Barcelona n’ha promogut la producció i, actualment, és fàcil trobar-lo en la majoria de forns de la ciutat per Sant Jordi i en altres dates destacades, com l’Onze de Setembre o la Mercè.