L’Ajuntament de Barcelona presentarà aquest dijous el Centre de Noves Masculinitats, de nova creació. La tinenta d’alcalde de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI ha explicat al programa ‘bàsics’ que serà un centre amb un programa propi que vol conscienciar sobre el fet que no hi ha només una manera de ser home: “Hem d’apostar per masculinitats obertes, plurals, respectuoses“. Per Laura Pérez aquest centre és molt necessari perquè “si volem ser una ciutat feminista cal sumar l’altre 50 % de la població”. Tot i això, explica que serà un centre obert a tothom, no només als homes.

El centre neix de la idea que “hi ha moltes maneres de ser home però algunes ens fan més lliures”, diu Pérez. Per això, comenta, volen incidir en aspectes com les cures, mostrar les sensibilitats —”ser home també vol dir plorar i expressar les emocions”, ha dit— o acompanyar els nens i adolescents a trencar amb esquemes que identifiquen determinades activitats —com la dansa o pintar-se les ungles— amb un determinat gènere. Pérez, explica, espera comptar amb el suport del món educatiu.

Entrevista a Laura Pérez, tinenta d’alcalde de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI
Escolta l’entrevista

Prevenir les agressions masclistes i LGTBI-fòbiques

Per la tinenta d’alcalde de Feminismes i LGTBI, apostar per projectes com el Centre de Noves Masculinitats també és una manera de prevenir agressions masclistes i LGTBI-fòbiques. Explica que més enllà de donar una resposta immediata quan hi ha un acte violent “hem d’anar a l’arrel de l’imaginari que hi ha darrere les agressions”.

Pérez explica que qui es creu amb el dret d’agredir una persona motivat per la seva orientació sexual o identitat de gènere és perquè “la idea de fons és que l’altre no és un home, és menys que tu, i de nou va a l’arrel de la masculinitat”. Per això, diu, cal treballar amb les persones que se senten amb el dret de perpetrar aquesta agressió i “dir que un home també és aquell que té expressions de gènere diferents.”

Homenatge a Sonia Resclavo

La tinenta d’alcalde de Feminismes i LGTBI també ha parlat durant l’entrevista de l’homenatge que s’ha fet aquest dimecres a Sonia Rescalvo, la transsexual que va ser assassinada d’una pallissa al Parc de la Ciutadella ara fa 30 anys. S’ha donat el seu nom a una plaça a l’esplanada central del mateix parc. Amb aquest acte, Laura Pérez considera que “ha estat un dia de justícia històrica” perquè el seu nom havia de ser al nomenclàtor de la ciutat.