Una de les primeres coses que va fer Mireia Bastardes en entrar a viure al seu pis va ser instal·lar doble vidre a les finestres, una mesura útil però no suficient per aïllar completament casa seva dels sorolls que arriben de la plaça del Sol, a Gràcia. “És molt problemàtic perquè no tenim intimitat i hi ha veïns que no dormen bé“, es lamenta Bastardes.

El problema no és nou. Toni Ramon, de l’Associació Veïnal Vila de Gràcia, recorda que les queixes s’allarguen “des de temps immemorials” i que fins ara no s’hi ha aconseguit trobar una solució. “És una plaça dedicada a l’oci nocturn i caldria plantejar canviar-ne els usos”, explica Ramon.

Seure a terra, una tradició

La majoria dels qui es troben per xerrar a la plaça del Sol es mostren comprensius amb les queixes dels veïns, tot i que afegeixen que seuen a terra perquè “les terrasses venen la beguda massa cara”. Però a ningú no se li escapa que, més enllà dels motius econòmics, reunir-se en rotllana a la plaça del Sol ja s’ha convertit en “una tradició”.

Els responsables de les terrasses de la plaça lamenten que “la tolerància al ‘botellón'” els resta clients, que prefereixen comprar la beguda en botigues i consumir-la a la plaça. Una de les que rep més joves és La Bodega del Sol, regentada per Xavi Punyet, que considera que, com a botiguer, no hi pot fer “gaire cosa”. Punyet explica que, per recomanació dels agents cívics, donen gots de plàstic als que els ho demanen.

Jardineres, zona de jocs o sortidors d’aigua

L’Ajuntament de Barcelona va instal·lar al setembre unes jardineres als graons d’accés de la plaça i va retirar-ne una passarel·la d’accés, tot i que alguns veïns consideren que les mesures són insuficients. En diverses ocasions ha sonat la possibilitat de reurbanitzar la plaça, per exemple, afegint una zona de jocs infantils o col·locant-hi més arbrat. Fins i tot sonen solucions imaginatives, com instal·lar uns sortidors d’aigua que refresquin a l’estiu i que serveixin per foragitar els que seuen a terra.

Els veïns han organitzat per a aquest divendres una nova reunió per plantejar “accions definitives” per aturar “el soroll i la degeneració”. Consideren que caldria més presència policial a la zona i que s’apliqués de forma estricta l’ordenança de civisme, que penalitza el consum de beguda al carrer.