Comunitats jueves com la Bet Shalom demanen que no s’utilitzi la paraula “nazi” en l’actual situació política que viu Catalunya. El president d’aquesta associació, Jai Anguita, explica que aquesta paraula “representa la mort, la industrialització de la mort” i que no s’hauria de fer servir en el context català i espanyol.

En l’acte de commemoració de la Nit dels vidres trencats, que s’ha fet a la plaça del Rei, hi han participat el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello; el comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes, i la comissionada d’Immigració, Lola López. S’hi han llegit lectures de diversos autors i s’hi han interpretat fragments musicals de peces simbòliques, com la banda sonora de la Llista de Schindler.

La Nit dels vidres trencats

La nit del 9 al 10 de novembre del 1938 es van perpetuar atacs a jueus a Alemanya promoguts pel govern nazi. Es van destrossar tant els domicilis com els establiments de molts membres d’aquesta comunitat religiosa. Per això es coneixen els fets com Kristallnacht o la Nit dels vidres trencats. Durant dos dies es balanç va ser de 90 jueus assassinats, de 300 sinagogues destrossades i de més de 25.000 persones detingudes. Per tot plegat es consideren l’inici de l’Holocaust.