Per primera vegada, l’informe de salut a Barcelona inclou el soroll com un indicador més per analitzar el benestar dels ciutadans. Segons l’enquesta del 2016, el 47,8 % de la població declara que hi ha molt soroll al seu barri. Aquesta percepció augmenta a Ciutat Vella, amb un 74 %, i a l’Eixample, amb un 68 %. A mitjans de desembre l’Ajuntament crearà la Taula del Soroll amb diferents agents de la ciutat implicats per abordar un pla de disminució del soroll.

Horta-Guinardó és el districte on els veïns consideren que hi ha menys soroll. Un 29,3 % dels enquestats durant el 2016 va respondre estar d’acord o molt d’acord amb l’afirmació “al meu barri hi ha molt soroll”. Les Corts (37,5 %) i Nou Barris (38,4 %) són els següents al mapa. En canvi, els territoris on la percepció de contaminació acústica empitjora és Ciutat Vella (74,2 %), Eixample (68,7 %) i Sants-Montjuïc (50,3 %). Segons la gerent de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), Carme Borrell, la dada de Ciutat Vella pot estar més relacionada amb el soroll nocturn de l’oci de nit i la de l’Eixample, amb el trànsit diürn.

Un mapa del soroll amb dades objectives

Les dades que es desprenen de l’informe de salut es basen en la percepció que té un veí del soroll. En breu, el consistori ho completarà amb xifres objectives de mesuradors acústics. La comissionada de Salut, Gemma Tarafa, ha anunciat que “en les properes setmanes” presentaran el mapa de soroll en què es veuran les zones on hi ha més o menys contaminació acústica. Tarafa ha afirmat que aquest mapa serà semblant al de les percepcions.