Càrregues policials l'1-O a l'Institut Pau Claris

Les cinc querelles són per un delicte contra la integritat moral i de lesions amb instruments perillosos, a més dels agreujants d’abús de superioritat i prevalença com a funcionari. I van dirigides contra els agents de la policia espanyola que han estat identificats gràcies al treball d’investigació realitzat pel Servei d’Atenció a Víctimes de Violència Institucional d’Irídia Centre per la Defensa dels Drets Humans, una feina que han pogut fer gràcies a la col·laboració de la xarxa d’observadors #SomDefensores. La querella també es dirigeix contra els comandaments policials que van dirigir cada operatiu policial.

El centre Irídia assegura que després d’haver detectat en les diferents causes un “modus operandi” similar, que ells consideren contrari a la legalitat, han decidit interposar les querelles. L’entitat enfoca la causa cap a les responsabilitats dels comandaments polítics i policials que van prendre les decisions durant l’1 d’octubre. Per això, han sol·licitat al jutge que identifiqui les persones concretes que van tenir responsabilitats polítiques o policials durant l’operació contraria el referèndum. A més, sol·liciten que la policia entregui les gravacions realitzades.

L’entitat també demana que el coronel de la Guardia Civil Diego Pérez de los Cobos, comandament designat pel Ministeri de l’Interior per a l’1 d’octubre, declari com a testimoni en totes les querelles per concretar quines ordres concretes es van donar als agents desplegats sobre el terreny.

A la interposició d’aquestes cinc querelles, s’hi sumarà la que s’interposarà dimarts, 14 de novembre, que posarà la persona que ha perdut la visió per culpa de l’impacte de pilota de goma. L’entitat busca obrir un procés de veritat, reparació i justícia que afecti no només les víctimes que representen sinó al conjunt de la ciutadania.