“El contrast amb Síria fa molt mal però benvingut sigui el mecanisme pel qual en dues setmanes dos milions de famílies han pogut escapar de la guerra”. Ho ha dit en una entrevista al programa ‘bàsics’ Gabriel Garroum Pla, politòleg, investigador i fill de mare catalana i pare siri. Ell té clar que la resposta internacional davant els dos conflictes ha estat “diametralment oposada” i que de la guerra a Síria la lliçó a aprendre és “com no s’han de fer les coses”.

“El contrast amb Síria fa molt mal però benvingut sigui el mecansime mitjançant el qual en qüestió de dues setmanes s’han acollit 2 milions de persones que fugen d’un conflicte armat”, ha apuntat Garroum. Aquest 15 de març fa 11 anys de l’esclat de les revoltes que van desencadenar la crisi política i posterior esclat del conflicte bèl·lic a Siria. “En menys d’un mes hi ha tres milions de desplaçats dels quals dos milions ja estan a la Unió Europea”. Garroum creu que no s’ha de recriminar res a la societat civil “que sempre ha estat predisposda a emprendre accions per acollir persones refugiades. El problema és com s’afronta el conflicte des d’una perspectiva política”.

Síria va ser un camp d’experiments militar per a futurs conflictes bèl·lics

L’analista s’ha mostrat sorprès que actualment l’ús de violència faci posar les mans al cap a la societat quan clarament es va reiterar durant el conflicte de Síria durant 10 anys. “Precisament Rússia en va ser un dels principals països actius, i des d’un punt de vista de coneixmement militar i estratègic, la guerra de Síria va servir com de testeig d’armament per fer servir en conflictes posteriors”.

Legal o il·legal, una etiqueta política

Tot i admetre que des d’Europa es pugui percebre com a més propers els ciutadans ucraïnesos alerta del risc de posar l’etiqueta de legal o il·legal a la manera com arriben les persones que fugen d’una guerra: “no és que els sirians tinguessin una manera diferent d’arribar. És una etiqueta política i s’embolcalla d’un discurs perquè sigui acceptada”. Afegeix que en el cas de la guerra a Síria la qüestió del terrorisme va suposar un problema des de l’inici: “quan invoques el terme terrorisme s’acaba qualsevol debat”.

Gabriel Garroum ha recriminat que avui el món es posi les mans al cap per l’ús de la violència indiscriminat de les tropes russes quan a Síria ha estat passant durant anys. De fet ha denunciat que el conflicte siri ha estat en molts moments un escenari on Rússia ha pogut “testar armament sense atenció internacional per poder-ho aplicar en altres guerres”.