Els aldarulls, saquejos i crema de contenidors a la Festa Major de Molins de Rei, a Vic i a les Festes de la Mercè —sobretot la del 2021— es troben en el punt de mira de la conselleria d’Interior. En una entrevista al ‘bàsics’, de betevé, el titular del departament, Joan Ignasi Elena, s’hi ha referit com a “violència gratuïta” i ha dit que aquests fets “tindran una resposta contundent” per part d’Interior.

Elena ha explicat que són fenòmens “relativament nous que ara s’han intensificat” i ha defensat que els Mossos d’Esquadra ja hi donen resposta amb detencions i investigació. Tot i així, ha afirmat que s’elevarà la presència d’agents en actes multitudinaris com les festes majors: “Hi haurà una presència més notable d’efectius d’ordre públic en esdeveniments com aquests”.

Pel conseller d’Interior, cal “més atenció” per part dels cossos de seguretat i, en espais amb molta aglomeració, s’han de realitzar més enregistraments i filtratges. Segons Elena, la “violència gratuïta” té molt a veure amb la desafecció, l’educació i el desarrelament. I ha insistit: “La meva responsabilitat com a conseller és donar-hi una resposta clara“.

Parlar de cultura de la navalla és “alarmista”

Els apunyalaments també han estat notícia en grans esdeveniments com la Mercè 2023, quan va haver-n’hi sis en una sola nit. En l’entrevista, però, el conseller ha dit que parlar de cultura de la navalla és “alarmista”. “La majoria de gent no va amb navalles”, ha sentenciat, tot i que ha admès que “hi ha més gent que usa l’arma blanca avui que fa quatre anys”.

El cànnabis, l’origen del repunt de navalles

Segons Joan Ignasi Elena, l’increment de les armes blanques té a veure, en part, amb el tràfic i les plantacions de marihuana, que ara són la prioritat per als Mossos. Ha explicat que a Catalunya es fa una intervenció al dia de mitjana i es decomissen unes 16.000 plantes. “És una realitat a tot el sud d’Europa, a l’estat espanyol i també a Barcelona”, ha afegit.

“Soc allà on vull ser”

En la plana política, el conseller dona suport a la llista de la regidora Eva Baró en el pols per dirigir la Federació d’ERC de Barcelona. Es presenta per ser president de l’Assemblea de Barcelona, que debatrà decisions clau com qui rellevarà Ernest Maragall si no es presenta als comicis del 2027. En preguntar-li si es veuria com a substitut, ha estat clar: “Jo soc allà on vull ser, que és a la conselleria d’Interior”.