Les Festes de la Mercè 2023 estan a punt de començar i enguany Kíiv, la capital d’Ucraïna, n’és la ciutat convidada. La cultura ucraïnesa hi tindrà un pes important com a mostra de solidaritat cap a aquest país en guerra des del febrer del 2022. Ha passat més d’un any i mig des que la invasió russa va esclatar i les famílies refugiades a Barcelona encara necessiten ajut. Al nou centre de l’associació Djerelo, al Parc i la Llacuna del Poblenou, els ofereixen roba i menjar.

A dins del local desenes de capses de fusta colonitzen el terra: contenen arròs, pasta, llet o llegums, productes bàsics del Banc dels Aliments que les famílies s’enduen amb carretons. També hi posen roba que l’entitat rep i classifica de manera ben ordenada a desenes de prestatgeries. N’hi ha sobretot de dona i d’infant. “Cada dia venen unes 70 o 80 persones. A principis de mes, quan tenim més producte, fins i tot es formen llargues cues“, explica Marian Kovalchuk, voluntari.

Ajut ucraïnesos 1
Els lots de productes bàsics que reparteixen al centre d’ajut humanitari

Segons Kovalchuk, que l’ajuda encara sigui necessària ara que ja fa temps que molts refugiats viuen a la ciutat té una explicació clara: el conflicte bèl·lic encara es manté viu i això provoca que actualment moltes famílies vagin fugint i escullin Barcelona per començar de zero. La Nadia Gromadska n’és un exemple. Els seus fills s’estan aquí des del març del 2022 i ella fa tot just un mes que ha arribat per retrobar-se amb ells. És de Dnipró, municipi bombardejat per l’exèrcit rus.

Trobar pis de lloguer o feina, la gran barrera

“Soc àvia i, ara que s’acosta el fred, he vingut al centre humanitari per buscar roba d’abrigar per a la meva neta de 14 anys”, relata. Les dificultats per als qui ja fa temps que estan instal·lats, apunta Kovalchuk, són dues: trobar pis de lloguer i una bona feina, i això no els permet tirar endavant. La Marina Stepko per fi ha aconseguit casa després d’un any: “L’administrador de finques no es creia que pogués pagar el lloguer i temien que acabés ocupant el pis“, assegura.

Ajut ucraïnesos 2
Marina Stepko acudeix per primera vegada al centre de l’associació Djerelo

Pel que fa a la feina, Stepko es dedica a netejar cases i oficines. A Kíiv, on vivia des del 2014, treballava per a una gran companyia d’assegurances. Tot i les dificultats amb què topen els ucraïnesos a Barcelona, l’associació Djerelo assegura que és una bona ciutat d’acollida. “És perfecta, la gent ens ajuda molt”, sentencia Olha Dzyuban, presidenta de l’entitat. Ara busquen nou local per a l’associació perquè d’aquí a pocs dies es queden sense la seu de Sants-Montjuïc.