Ja fa quatre mesos de l’inici de la invasió russa a Ucraïna i, des d’aleshores, el degoteig de refugiats que han arribat a Barcelona ha estat constant. Durant aquest temps, l’Ajuntament ha empadronat a la ciutat 1.740 persones, la gran majoria dones (916), però també infants (524) i homes (300). Els districtes on més ucraïnesos han formalitzat el padró són Sant Martí (352), l’Eixample (287) i Sarrià – Sant Gervasi (221).

El regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra, ha celebrat aquest dimecres que els qui han decidit quedar-se no s’hagin concentrat només al Besòs i el Maresme, el barri on viuen la majoria de ciutadans de nacionalitat ucraïnesa, uns 300. Serra ha recalcat, però, que ara hi ha un canvi de tendència en la mobilitat dels refugiats: n’arriben menys i alguns, fins i tot, ja estan intentant tornar a Ucraïna.

Barcelona atén 12.000 refugiats ucraïnesos

El consistori, doncs, reconeix que el ritme d’arribades s’ha alentit però, fins ara, la magnitud de l’ajuda ha estat considerable. Barcelona ha atès unes 12.000 persones a través de l’Ucrane ─el centre específic per atendre’ls─, el Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER) i el Centre d’Urgències i Emergències Socials (CUESB). A més, els serveis municipals han allotjat com a mínim una nit a gairebé 5.000 refugiats.

584 alumnes escolaritzats

Segons les dades del Consorci d’Educació, en aquest temps de conflicte bèl·lic als centres educatius de la ciutat s’han escolaritzat un total de 584 alumnes: 153 a infantil, 295 a primària i 136 a secundària. Amb tot plegat, l’Ajuntament assegura que Barcelona s’ha convertit en punt d’entrada de refugiats a la península Ibèrica: al macrocentre de Fira s’han donat 10.000 permisos de residència i treball, el 14,5 % de tot l’Estat.

Malgrat que d’ucraïnesos buscant refugi ja no en venen tants, la guerra va per llarg i, de fet, encara hi ha 1.000 persones que dormen en hotels a la ciutat en espera d’un allotjament estable. Per això, el consistori manté els serveis municipals actius, com el centre Ucrane, activitats d’estiu per a infants, grups d’atenció emocional o plans d’inserció laboral a través de Barcelona Activa.