‘Les coses bones’, la secció més optimista del “bàsics”, repassa les notícies positives dels últims dies amb el periodista Carlos Márquez. En aquesta ocasió posa la lupa optimista en el desig del govern municipal de fer un rentat de cara a un espai emblemàtic de la ciutat: la plaça Reial. I, també destaca l’adeu al periodista de betevé Marc Garcia després de 17 anys a la casa. El cap de política municipal marxa per iniciar una nova etapa professional.

1. Plaça Reial, posa’t guapa 

Aquest dimecres, vam conèixer el desig del govern municipal de fer un rentat de cara a la plaça Reial. La idea és començar a mitjans del 2025 i acabar a finals del 2026, 18 mesos d’obres i 3,2 milions d’euros.  

A Márquez, aquesta iniciativa li recorda una campanya molt coneguda de Barcelona de meitat dels anys 80: “Barcelona, posa’t guapa“. I apunta que no creu que sigui casualitat que, després de dos mandats, amb un alcalde socialista de nou, en el primer any de mandat hi hagi una campanya tan similar. Aquella campanya va acabar amb la restauració de gairebé 90.000 edificis, el 31 % de la ciutat.  

Un primer element: un dibuix de Fernando Krahn, artista xilè que va viure a Sitges des del 1973 fins que va morir l’any 2010, que mostrava ciutadans fent la restauració d’unes façanes que podrien perfectament ser de la plaça Reial. I aquesta paraula, “urbanitat”, “un regal d’urbanitat”. És una paraula que fa referència a la convivència, al civisme, a l’actitud de respecte envers els altres. Márquez ho resumeix com: tenir cura de la ciutat és una manera de cuidar-nos.  

Un segon element: un anunci que celebrava el cinquè aniversari de la campanya i que va introduir un element molt contemporani: la seguretat.  

Darrere de tota aquesta campanya que va restaurar la fisonomia de la ciutat estava l’alcalde Pasqual Maragall.

2. Gràcies, Marc Garcia  

Aquest dijous ha estat l’últim dia del periodista de betevé Marc Garcia, Márquez el defineix com un “periodista de referència”. Un comiat per iniciar una nova etapa professional.

Marc Garcia va entrar a betevé l’any 2007 com a becari “de grans noms com Eva Arderius, Carmen Cortés i Àngels Planagumà”. Va passar a fer substitucions, fins que va aconseguir una plaça fixa. Els primers anys va ser redactor de tot una mica, però va començar a centrar-se en les grans obres del moment: la Línia 9, el túnel de l’AVE, els problemes a Rodalies…  

El 2012 va passar a ser el cap de política municipal. I, des d’aleshores, ha combinat la informació política municipal amb els temes de grans infraestructures, que és, el que més li agrada. De fet, té una camisa concreta per visitar les obres ferroviàries.

Diu Carlos Márquez que el Marc sap de què parla, que no pressuposa, que no jutja. Seriós i rigorós. I tremendament elegant. També reconeix que es trobarà faltar el tàndem que feia amb l’Eva Arderius en les grans ocasions. Com el pregó de la Mercè, un acte que han presentat plegats des del 2015.