L’Ajuntament de Barcelona vol posar al dia les façanes de la plaça Reial i és per això que ha decidit tirar endavant un projecte per rehabilitar-les totes conjuntament. Segons fonts municipals, es tracta d’una obra necessària per “tornar a fer brillar” una plaça que ara mostra algunes “deficiències i envelliment” pel pas del temps. De fet, la darrera actuació en què es va rehabilitar va ser fa 40 anys.

Els treballs tenen un cost inicial estimat de 3,2 milions d’euros. L’Ajuntament en pagarà una part (el 45 %, amb un topall de 50.000 euros per façana) i l’altra anirà a càrrec de les propietats (el 55 %). La previsió és que els treballs comencin a mitjans del 2025 i que s’allarguin durant 18 mesos. Per tant, haurien d’acabar a finals del 2026. El consistori es farà responsable de tots els tràmits i gestions, i d’aquesta manera els propietaris no hauran de preocupar-se d’encarregar projectes, demanar llicències ni contractar les obres.

Converses amb propietaris, restauradors i comerciants

L’Ajuntament ha començat una ronda de converses amb els propietaris de les diverses finques que hi ha a la plaça, els restauradors i els comerciants per comunicar-los el projecte. En total, hi ha 23 immobles i 117 propietaris i, segons ha explicat l’arquitecta en cap, Maria Buhigas, les primeres percepcions entre els afectats són “positives”. “Més enllà de l’enrenou que suposa fer obres a casa, tothom és conscient dels avantatges que l’Ajuntament prengui el lideratge i es faci càrrec de tota la burocràcia“, ha afegit.

La Rambla i la plaça Reial, renovades alhora

Buhigas ha recalcat la importància de fer la rehabilitació de totes les façanes de manera conjunta per mantenir una composició arquitectònica uniforme, que és com es va definir fa 200 anys la plaça: com un projecte unitari des del punt de vista de la façana. L’arquitecta en cap ha explicat que els treballs serviran per treure capes de brutícia que deixaran a la vista acabats de marbre que ara no es veuen. El conjunt de la plaça Reial té una catalogació patrimonial de nivell B (Bé Cultural d’Interès Local).

En concret els operaris actuaran a les façanes, a sota dels porxos i a les parts de pedra. Els aparadors dels comerços, que queden sota els porxos, no es tocaran.

A més, Maria Buhigas ha afegit que les obres coincidiran en el temps amb les de la Rambla i això permetrà tenir els dos espais “en perfecte estat” a la vegada. En aquest sentit, no hi veuen massa problemes quant a les afectacions que puguin tenir els vianants, ja que el que es trobarà la gent són bàsicament bastides. I no a tota la plaça de cop, sinó que a mesura que es vagin traient en un sector se n’aniran posant en un altre.