‘Les coses bones’, la secció més optimista del “bàsics”, repassa les notícies positives dels últims dies amb el periodista Carlos Márquez. En aquesta ocasió posa la lupa optimista en l’albirament d’una guineu a Collserola sense gens de por, en el tancament del bar Versalles de Sant Andreu i les reaccions del veïnat. També, s’ha fixat en les declaracions de l’alcalde Jaume Collboni, en què s’emmiralla en la regulació de pisos turístics a Nova York i, per últim, en el documental ‘Guardiola, el primer títol’, que s’estrenarà el 18 de juny al programa ‘La porteria’, de betevé.

1. La guineu xafardera de Collserola

Aquest diumenge, el germà del periodista, Julián Márquez, es va topar amb una guineu a Collserola mentre passejava amb la família a mitja tarda pel parc natural. És una guineu sense por, gens estressada per la presència humana, explica. Després l’animal es va quedar una mica més amunt mirant, a no gaire distància, com si res. I després, en paus, diu Márquez, i cadascú cap a casa seva. El periodista, però recorda que no s’ha d’oblidar que es tracta d’un animal carnívor que és un caçador invisible i “que porta de cap la gent que té bestiar”.

La guineu té una mandíbula forta, amb 42 dents, olfacte finíssim, molt bona oïda, bona visió nocturna, pot arribar als 55 km/h i pot caminar fins a 40 km en una nit. “Una màquina de matar!”, diu.

I a Collserola, Márquez recorda que l’any 2022, Damià Gibernet, veí del parc natural, explicava que havia hagut de reforçar gàbies i tancats per una guineu que veia de nit i de dia i que ja havia matat 20 gallines i sis cabrits acabats de néixer.

Un any després, una altra guineu sense por es va plantar a la ciutat.  

Mesos més tard, entre novembre del 2023 i febrer del 2024, diferents veïns en van gravar en dos indrets diferents de Montbau.

La recomanació és que si algú coincideix amb una guineu, res d’interactuar ni donar-li de menjar. Són animals salvatges i imprevisibles.  

Com no és gaire habitual veure guineus, hi ha un audiollibre infantil editat pel Parc de Collserola ple de sorolls d’animals que hi habiten. Són 25 pàgines i a cadascuna s’hi reprodueixen sorolls i s’hi dibuixen petjades i rastres de diferents animals.

I una història bonica d’amistat entre una guineu i Carlos Romero, que és fotògraf especialitzat en natura, concretament a Doñana i rep sovint la visita del Roco.

2. Dol i ràbia pel bar Versalles

El 3 de juny vam saber que el bar Versalles de Sant Andreu tancava. Es va inaugurar l’any 1915 al carrer Gran de Sant Andreu amb la plaça del Comerç i era un punt de trobada: ‘On quedem? Al Versalles‘.  

Bar Versalles, 1928

Clàssic cafè de tota la vida i clàssic lloguer disparat (10.000 euros) que ha fet inviable la supervivència del negoci tal com es gestionava. Fins al 2004 el va portar la família Heredero i, des de llavors, ha tingut tres propietaris. Els veïns no van trigar gaire a reaccionar al tancament i el periodista d”El Periódico’ Luis Benavides, que es veí de la zona, va fer una història al diari sobre la tristesa que havia generat el tancament.  

Foto: Luis Benavides

Dies després, es va saber que el nou negoci no serà un Starbucks ni un Burger King. Se’l queda l’empresari Ferran Ballús, propietari del restaurant La Madurada d’Horta. La previsió és que torni a obrir el novembre com a restaurant La Madurada de Versalles. “Serà una braseria amb preus moderats i molt conscient de l’espai que ocupa“, segons ha explicat a través d’un comunicat.

3. Collboni, Nova York i els pisos turístics

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, en el Consell Executiu d’ONU Turisme va reivindicar la regulació de pisos turístics que ha posat en marxa la ciutat de Nova York. “Ha pres una decisió valenta de suprimir l’ús turístic dels habitatges habituals”.

Per Márquez, que la ciutat sigui conscient que l’habitatge és, segurament, el principal problema dels ciutadans de Barcelona, de tots, no només dels més desafavorit, ja és un primer pas.

4. ‘Guardiola, el primer títol’, a betevé

Dimarts, 18 de juny, a les 22.30 h, s’estrena al programa ‘La porteria’, de betevé, el documental ‘Guardiola, el primer títol’, que repassa el primer any en una banqueta de l’entrenador de Santpedor. És la història del seu primer any al Barça B, quan l’equip va guanyar la Lliga i va aconseguir l’ascens a Segona B.

El periodista considera que aquell any va ser la llavor de tot el que ha aconseguit Guardiola al Barça, al Bayern o al City. El film l’ha dirigit Marc Marbà i és una coproducció de betevé i La Xarxa

Fa pocs dies, ‘La porteria’ va reunir tot l’equip en un restaurant de Barcelona, on van poder veure abans que ningú el documental.