La primera fase d’obres per ampliar i reformar els entorns de l’estació de Sants començarà el gener del 2025. El Govern espanyol va donar llum verda a licitar el projecte fa just dos mesos per 176 M €, però BIMSA ha donat a conèixer ara detalls de l’actuació que executarà Adif a principis de l’any vinent. Ho ha fet en el marc del Consell de Barri de Sants, celebrat aquest dimecres al vespre. Els treballs duraran 38 mesos i s’actuarà a les parts exteriors i soterrades de l’estació per ampliar-la i crear una nova zona “kiss and train” d’arribada i recollida de passatgers en vehicle rodat. També es reformarà la plaça dels Països Catalans.

La nova plaça dels Països Catalans, llesta la primavera del 2028

Segons han explicat les tècniques de BIMSA al veïnat de Sants, la nova plaça dels Països Catalans podria estar llesta la primavera del 2028. Les obres per transformar aquest espai inaugurat als anys 80, amb deficiències de manteniment i dinamitzat només per alguns col·lectius de patinadors urbans, podrien començar d’aquí a un any. L’objectiu es transformar la plaça en una gran espai verd i pràcticament sense trànsit rodat.

Però per iniciar la transformació de la plaça dels Països Catalans caldrà primer eliminar el vial que hi ha entre l’estació de Sants i la plaça. Per això, les obres d’aquesta primera fase de transformació de l’entorn de Sants començaran a la part exterior de l’edifici, a la banda mar. Aquí Adif crearà un vial destinat als vehicles que porten o recullen viatgers, el que es coneix com “kiss and train” i que té com a requisit fer parades curtes. En aquesta part s’adequarà també l’accés en vehicle al terrat de l’estació. L’altre àmbit on s’actuarà a partir de gener serà a l’interior de l’estació. En aquest cas les actuacions seran soterrades.

BIMSA continua els canvis en la mobilitat i la circulació necessaris per a la transformació de Sants

Fa nou mesos que l’Ajuntament va iniciar les obres per traslladar el trànsit de l’entorn de l’estació de Sants al cantó mar i reservar la banda muntanya per als vianants i a les bicicletes. Un trasllat viari que es farà efectiu a partir del juliol, quan el trànsit rodat en aquest entorn es redigirà cap al nou vial mar que s’ha habilitat a tocar del Parc de l’Espanya Industrial.

Uns canvis que afectaran també els recorreguts i parades de diverses línies d’autobús com són les Línies 27, 78, H10, i 115. Aquesta fase 0 és imprescindible per a la transformació que Adif iniciarà el 2025.

L’Ajuntament actuarà provisionalment a la plaça de Joan Peiró

En paral·lel a la primera fase d’obres que farà Adif per ampliar l’estació de Sants, l’Ajuntament intervindrà a la plaça de Joan Peiró. Serà una intervenció tàctica provisional, encara per concretar i pressupostar. El consistori hi actuarà en espera de la transformació definitiva de l’estació de Sants que Adif va anunciar que estaria enllestida el 2030.