Ja fa tres anys que els veïns del número 15 del carrer de Salamanca, a la Barceloneta, conviuen amb els fums i sorolls que genera un restaurant de brasa que, diuen, els fa la vida impossible. Acusen l’establiment de no tenir sortida de fums pròpia i d’haver-se apropiat d’una de les de la finca. Asseguren que des de llavors hi ha pudors i fumerades als pisos quan la cuina del local funciona a ple rendiment.

“Tota la roba s’impregna de pudor de fum i no podem obrir les finestres perquè és pitjor”, expliquen. Amb impotència i malestar evident expliquen també que hi ha molt soroll provocat per l’establiment, que els impedeix dormir. A més, denuncien inacció de l’Ajuntament, ja que l’immoble és propietat de l’Institut Municipal d’Habitatge i Rehabilitació (IMHAB).

La versió del propietari és ben diferent. Diu que ha fet la sortida de fums al terrat de la comunitat complint un requeriment municipal que l’autoritzava a fer-lo. I explica que els veïns li han impedit en successives ocasions realitzar els treballs de millora, destrossant algunes de les adequacions fetes, en què ha invertit milers d’euros. La comunitat argumenta que és la propietat qui ha trencat panys i destrossat elements del terrat i que no volen que manipuli més l’espai.

Denúncies judicials i tensió

La tensió és tan gran entre les dues parts Guàrdia Urbana com Mossos han hagut de personar-se a la finca en diverses ocasions perquè uns i altres s’han acusat mútuament de diverses agressions físiques. Per aquests fets han arribat a la justícia. El propietari ha demandat la comunitat i l’IMHAB, i, un jutge ha reconegut que té dret a accedir al terrat per fer el manteniment de la sortida de fums. L’home també s’ha querellat contra alguns veïns per intent d’agressió i robatori del material de la sortida de fum.

Després de mesos de tensions i acusacions encreuades, el regidor de Ciutat Vella, Albert Batlle, s’ha compromès a intervenir, ja que la finca és de titularitat municipal. Al consell de barri d’aquest dilluns va assegurar que “és un tema que ens preocupa i que estem a sobre del cas”. Per això va assegurar que demanarà al gerent de l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació que “s’arremangui i ho solucioni”.

Intervenció municipal per resoldre les molèsties

Fonts municipals expliquen que des del districte de Ciutat Vella s’han anat tramitant els expedients pertinents de legalització i adequació d’instal·lacions, i relaten que el 2022 es va precintar el local fa uns mesos. Però que va reobrir perquè el propietari va donar resposta aI compliment de la legalitat de les ordenances vigents. Ara mateix hi ha un expedient obert al local pendent de resolució.