‘El Quixot’ és un viatge. ‘L’Odissea’, també. El periple és un dels temes bàsics de la literatura i de la cultura occidental. Artistes com Eugène Delacroix, Paul Gauguin i William Turner van anar a buscar la inspiració lluny de casa i van tornar amb quaderns de viatge carregats d’experimentació on dialogaven el text i el dibuix. Una herència que Altaïr Magazine i Norma Editorial recuperen al monogràfic ‘Viajes dibujados’.

14 històries de no ficció

De Nicaragua a l’Iraq, de Nova York a la Patagònia, el llibre recorre el món a partir de les vivències d’una vintena d’autors que comparteixen en 14 cròniques il·lustrades els seus viatges. Un llenguatge subjectiu i personal que obre noves perspectives dins del gènere del periodisme de viatges i que explora al llarg de 180 pàgines les ‘Fronteras invisibles’ de Beirut que retraten Barrack Rima i Christophe Dabitch, la vida quotidiana del camp de refugiats de ‘Domiz’ amb què Olivier Kugler ens transporta al Kurdistan Iraquí i la situació dels desplaçats al Sudan del Sud que Xavier Aldekoa i Mario Trigo expliquen a ‘La ciega del Nilo’.

Ramón Esono i la llibertat d’expressió

El dibuixant Ramón Esono reconstrueix a ‘Viajes dibujados’ la seva experiència a la presó de Black Beach, una de les pitjors del món. L’il·lustrador de Guinea Equatorial, molt crític amb el règim de Teodoro Obiang, va ser detingut el 2017 per una denúncia falsa que en realitat castigava les seves vinyetes satíriques. Esono va passar sis mesos al centre penitenciari de Malabo, juntament amb altres presos polítics. Allà va viure un motí que va acabar amb tortures als reclusos i que, un cop alliberat i fora del país, ha denunciat a la història gràfica ’28N Dimbo Dimbo’.