‘La partida’ confronta el futbol i la dansa contemporània, dos mons antagònics, però que conviuen sense problemes en aquest espectacle. És obra de la companyia Vero Cendoya, que reconeix que la idea de l’espectacle “sorgeix de la preocupació de la companyia per la manca de públic de la dansa contemporània. Si havíem de robar públic a algú era al futbol”. Amb aquest punt de partida clar, l’equip creatiu va començar a estudiar aquest esport i va dissenyar una peça que s’estructura com un autèntic partit de futbol.

Els intèrprets són cinc futbolistes professionals i cinc ballarines que, conjuntament amb la directora, han anat creant la coreografia acompanyats de la banda sonora de la violinista i compositora Adele Madau. En el cas del futbol es basa en tocs i filigranes amb la pilota i, en el cas de la dansa, es nodreix principalment d’improvisacions. Però aquest partit no és només un joc. L’objectiu de ‘La partida’ és reflexionar sobre els valors socials i els límits entre l’esport i l’espectacle.

‘La partida’ està inspirada en la pel·lícula italiana ‘L’arbitro’, de Paolo Zucca, i es va estrenar el 2015 a la Fira de Tàrrega. Va guanyar el premi al millor espectacle i el premi de la crítica i, des de llavors, ha viatjat per tot el món. Va començar sent un espectacle de carrer, però ara també es representa en sales com la del Mercat de les Flors. Vero Cendoya considera que és un valor afegit: “Quan ho fem al carrer les ballarines són les intruses i, en aquest cas, quan és en un teatre, és el contrari: l’equip visitant són ells”.

La companyia Vero Cendoya, més de 10 anys als escenaris

La barcelonina Vero Cendoya va estudiar a l’Institut del Teatre i va continuar la seva formació a Nova York. Va crear la seva companyia el 2008 i, des de llavors, ha treballat en escenaris d’arreu del món com, Itàlia, l’Argentina, la Xina o Taiwan, entre molts d’altres. Ha creat més d’una desena d’espectacles com ‘La partida’ o ‘If’. Aquest últim es basa en un text de Natza Farré i farà temporada a La Villarroel durant el mes de maig.