Tot i que li queda bastant lluny, el músic de Vallvidrera Guillem Codern és un especialista en cants tuvinians, propis del poble de la República de Tuvà, a Rússia. Es tracta d’un dels pocs experts en aquesta música de tot l’estat espanyol. Codern va començar a estudiar aquests cants fa vuit anys de forma autodidacta, després d’haver-se interessat pels cants guturals de la música metal.

El músic explica que, quan es va iniciar, gairebé no hi havia informació sobre el tema i que va aprendre a base de repetició. “El que tenen de peculiar aquests cants és que pots fer dues o tres notes alhora amb la boca, amb uns timbres i sonoritats que no tenen res a veure amb el cant occidental”, explica Codern.

Guanyador d’un concurs a Rússia

Després d’anys de pràctica autodidacta, va decidir viatjar a Tuvà per aprendre la seva música de primera mà i perfeccionar la tècnica. Allà es va presentar a un concurs de música tuviniana i va guanyar un premi que reconeixia el ventall d’estils que podia cantar. Ara, fa classes i tallers d’aquesta música -que també toca- i el seu proper projecte és crear un grup on barrejar, investigar i modernitzar música tradicional tuviniana, armènia, sarda i georgiana.

El cant dels pastors

El cant tuvinià s’assembla al so dels animals i els pastors l’utilitzen per comunicar-se amb el ramat. És una manera de transmetre serenitat als animals i poder-los calmar, una forma de connexió amb la natura. Tot i que encara el fan servir, aquest cant s’ha anat desenvolupant i s’ha creat una música al seu voltant. A partir dels anys 80, va començar a guanyar interès pels músics europeus i, a poc a poc, es va anar creant una indústria musical.