El festival té com a objectiu rescatar el valor d’espais en desús i dotar-los de nova vida i de nous usos a través de l’art urbà i de la participació de la ciutadania. L’Ús Barcelona s’acomiada i ho fa del 2 al 7 d’octubre a l’antiga presó la Model, amb una programació que inclou muralistes, instal·lacions i música.

Els murs exteriors de la Model s’ompliren de murals d’artistes que centren el seu discurs en la història de l’antic centre penitenciari: Paula Bonet (Espanya), Matu (Xile), Elisa Capdevila (Espanya), Twee Muizen (Espanya), Ghizlane Agzenai (el Marroc), Kevin Ledo (el Canadà), Ampparito (Espanya), Perrine Honoré (França), Sergi Delgado & Co (Espanya), Emily Eldridge (els EUA), James D. Barranger (Alemania) i BYG (Espanya). A l’interior de la Model hi trobem instal·lacions de l’artista de Girona Octavi Serra; peces de la plataforma d’experimentació centrada en projectes que combinen art i arquitectura Margalef o la instal·lació ‘Antígona’, de Domestic Data Streamers.

Última edició de l’Ús Barcelona

La primera edició va tenir lloc l’1 de febrer del 2014 a l’antic solar del Mercat dels Encants Vells de Barcelona. El carrer de Pere IV va acollir l’edició del 2015, celebrada el 9 i 10 de maig, i Can Ricart la del 2016, que va obrir el 5 de novembre les portes per primera vegada en 10 anys. L’any passat el festival es va instal·lar el 15 de juliol en un antic solar del Poblenou que serà reconvertit en hort urbà, pròximament. Amb més de 33.000 visitants, el festival Ús Barcelona és una cita de gran interès per a la ciutadania, i  destaca com una proposta única en el seu perfil dins de la programació cultural de la Ciutat Comtal.

Womart

La Jornada Womart articula diverses conferències en clau sexista que pretenen posar de manifest, d’una banda, la presència i el reconeixement de les artistes dones en els circuits institucionals de les arts visuals i, de l’altra, abordar la història de la Model des d’una mirada en femení .

Womart: art i dona
Dissabte, 6 d’octubre, de 12 a 13.30 h
En aquesta conferència es convidaran artistes visuals, expertes en gènere i gestió cultural i diverses professionals vinculades al món artístic i de la comunicació per debatre sobre la presència actual de les dones artistes en el sector museístic i de galeria, així com també sobre el reconeixement en premis i certàmens de caràcter nacional.

Ponents: Paula Bonet, M. Àngels Cabré, Miriam Alarcón i Marta Domènech Gutiérrez. Moderació a càrrec de Neus Molina Alfonso.

La Model: passat i futur en clau de gènere
Dissabte, 6 d’octubre, de 17 a 18.15 h
La segona conferència programada en la jornada Womart girarà al voltant de la història de la Model i s’articularà en dos eixos diferenciats: el passat com a centre penitenciari i el futur, amb els nous usos que acollirà l’espai.

Ponents: Maria Nadal, Charo González i Sylviane Dahan.

La presó. Una mirada des del gènere
Dissabte, 6 d’octubre, de 18.30 a 19.45 h
Treballadores socials i funcionàries de la presó, expertes en justícia restaurativa, historiadores i professionals de l’urbanisme i l’arquitectura exploraran què ha estat i què serà la Model i les presons (especialment les de dones) des de la perspectiva sexista i quins són els reptes que cal afrontar perquè s’incorpori aquesta mirada.

Ponents: Emma Fernández, Elisabet Almeda i Aida C. Rodríguez.