‘Bodyguard’

Jed Mercurio. BBC One, 2018

Bodyguard‘ és una de les sèries més tenses i addictives que s’han estrenat darrerament i també la demostració que el thriller viu un moment brillant de forma. És una sèrie que té un punt de partida molt senzill, ja que se centra en el guardaespatlles d’una política conservadora i els seus intents de protegir-la dels seus nombrosos enemics, però al final del que es tracta és de mossegar-se molt les ungles amb el seu extraordinari sentit del suspens. Hi ha escenes que et posen tan nerviós que t’arriba a semblar que ets al bell mig de la seqüència. Perquè us feu a la idea del fenomen que ha representat a Gran Bretanya, el seu episodi final va obtenir més del 48% de share, una autèntica bestiesa.

‘A very English scandal’

Russell T Davies. BBC, 2018

A very English scandal‘ té un protagonista de renom: Hugh Grant en un paper, per cert, que juga a pervertir la seva imatge tradicional (cosa a la que l’actor es presta amb molta valentia). Aquesta minisèrie de tres episodis recrea el cas real del primer polític britànic a ser processat per temptativa d’homicidi. I a qui va intentar assassinar? Doncs el seu amant, per tal d’evitar que fes pública la seva homosexualitat i dilapidés la seva carrera política en uns anys, els seixanta i els setanta, on encara s’havien de tenir molts debats sobre el tema. La sèrie és un retrat de la intolerància, de la doble moral de la política i de la manipulació de la imatge pública, i per més que parli del passat, al final és una notable metàfora del present.

‘La desaparición de Kiri’

Jack Thorne. Channel 4, 2018

‘La desaparición de Kiri’ és una sèrie potser menys lluent, però igualment interessant… Un thriller molt auster i molt realista però que genera un fort impacte moral en l’espectador. Es tracta d’una sèrie que parla sobre la desaparició de una nena, però des d’una perspectiva que no és l’habitual: té un plantejament de thriller clàssic, amb la desaparició i la investigació policial, però agafant-la des del punt de vista de la funcionària dels serveis socials que supervisava l’acollida de la nena en una família amb molts problemes. És una mirada molt crítica al que falla d’un sistema que a vegades està més pendent de la burocràcia i de les lleis que de les necessitats reals d’aquells a qui vol protegir. La sèrie acaba sent més una experiència emocional que de suspens, però igualment està plena de moments molt intensos. I té una gran actriu, Sarah Lancashire, protagonista d’una altra sèrie britànica que no us podeu perdre, ‘Happy Valley‘.

‘The Missing’

Harry Williams i Jack Williams. BBC, 2014 – en emissió

El tema dels nens desapareguts s’ha tornat recurrent i fa patir molt. I si hi ha una sèrie que ha aconseguit capitalitzar aquesta angoixa, és ‘The Missing‘. La primera temporada se centra en un pare que busca el seu fill i la segona, en un noia que torna a casa després d’estar molt de temps desapareguda. Són autònomes però, en tenir personatges i atmosferes en comú, es poden veure com a part d’un tot i són igual de solvents. La primera temporada és particularment intensa, perquè la història d’aquest pare que busca desesperadament el seu fill segrestat t’arriba a posar molt i molt nerviós. La sèrie calcula molt bé els seus girs i a més té actors al capdavant com James Nesbitt o Tchéky Karyo, que fan creïble tot el que fan i diuen. Les dues temporades saben mantenir molt bé la tensió i són exemples de fins a quin punt els britànics saben fer un estil de thriller tan realista com colpidor.

‘Deep State’

Simon Maxwell i Matthew Parkhill. Fox, 2018

Si sou amants de ‘Homeland‘ i de les sèries d’espies una mica expeditives, heu de veure ‘Deep State‘, la primera producció britànica de la Fox. Es tracta d’un thriller molt elèctric que, no obstant això, té temps per reflexionar sobre els sacrificis de l’espia i les conseqüències que tenen en la seva vida privada. El protagonista és un agent secret retirat que es veu obligat a tornar a l’acció per provar d’aturar una conspiració terrorista. El problema és que sempre havia amagat la seva professió a la seva família, i quan aquesta ho descobreix la seva vida canvia per sempre. És una sèrie molt entretinguda, potser un pèl típica en alguns moments, però té el gran Mark Strong al capdavant. A més, les seves nombroses escenes d’acció no tenen res a envejar a les grans superproduccions nord-americanes.

‘Doctor Foster’

Mike Bartlett. BBC, 2015 – en emissió

Doctor Foster‘ és una sèrie sobre la infidelitat que es va tonant més i més negra. Comença amb la protagonista, una metgessa, que troba un cabell que no és seu a l’abric del seu marit, i comença a investigar si li és infidel. L’originalitat de la sèrie rau en el fet que agafa una premissa molt habitual en el melodrama i la va convertint en una sèrie negra, en què res no és el que sembla. És una sèrie molt addictiva perquè parla de coses que ens resulten molt pròximes i per la seva extraordinària descripció dels personatges i els girs de la trama, que estan molt ben dosificats. La seva protagonista, Suranne Jones, hi fa tot un recital.

‘Broadchurch’

Chris Chibnall. ITV, 2013 – 2017

També hi ha sèries britàniques que han aconseguit crear una marca molt comercial, perquè acaben convertides en un motllo. És el que li ha passat a ‘Broadchurch‘. La primera temporada val molt la pena. Se centra en la mort d’un nen i en la posterior investigació que revela els secrets i mentides de tot un poble, però la segona, que gira al voltant del judici pel cas, és del tot innecessària. La tercera presenta una nova història amb els mateixos detectius interpretats per David Tennant i Olivia Colman i et fa reconciliar-te amb la sèrie. En tot cas, és una sèrie molt recomanable per les seves atmosferes i aquella sensació tan hereva d’Agatha Christie en què són tots culpables. I el que dèiem, s’ha convertit en icona del gènere, cosa que té molt de mèrit.

‘Line of duty’

Jed Mercurio. BBC, 2012 – en emissió

‘Line of duty’ ja acumula unes quantes temporades. L’any passat en vam veure la quarta i en tindrem cinquena i sisena a partir del 2019! És una sèrie sobre el dia a dia d’una unitat de la policia britànica i retrata amb un intens realisme tant les investigacions com els interrogatoris. És del creador de ‘Bodyguard‘ i es nota, perquè també té el do de deixar-te clavat al sofà amb les seves escenes més impactants.