El col·lectiu d’actrius i actors negres han difós aquest dilluns un comunicat per denunciar que l’obra ‘Àngels a Amèrica’ els invisiblitza. El col·lectiu critica la “falta de responsabilitat ètica” en la tria d’un actor blanc per fer un paper de negre al muntatge, actualment al Teatre Lliure. El text original, de Tony Kushner, autor de l’obra, descriu el personatge de Belize com un home negre, homosexual, a qui li agrada vestir-se de dona i que treballa d’infermer. Tot i això, qui l’interpreta és l’actor Quim Avila. Davant d’aquesta situació, una quinzena d’actors i actrius negres han carregat contra “blanquejar un personatge i privar de referents la nova generació d’infants negres”. “Les actrius i actors racialitzats de Barcelona ens sentim una mica més invisibilitzats que ahir“, sentencien.

David Selvas, director d”Àngels a Amèrica’, ha argumentat que això es deu al fet que a la Kompanyia Jove (el grup que forma la major part del repartiment, excepte tres casos concrets) no hi ha cap actor negre. Justament per això diu que, quan l’actor apareix per primera vegada, aturen l’obra i projecten un missatge. “Treballarem perquè no torni a passar”, clama un cartell en aquell moment de la funció.  El Teatre Lliure, per la seva banda, ha explicat a betevé que dona suport a la posició de Selvas.

Es va intentar resoldre amb una mediació

El col·lectiu d’actors i actrius negres assegura en el comunicat que hi va haver una mediació amb el teatre perquè consideraven que clarament “era un lloc que pertanyia a un actor negre”. Afirmen que per això es va celebrar una reunió amb David Selvas i la directora en funcions del Teatre Lliure, Aurora Rosalesdesprés de la dimissió de Lluís Pasqual-. Selvas i Rosales els van exposar que, a més “del problema de selecció de participants en la Kompanyia per no tenir cap actor racialitzat”, ‘Àngels a Amèrica’ “és una obra en què els límits es difuminen i permet que el personatge el faci un actor blanc”.