La cantant, actriu, activista i performer Samantha Hudson ha actuat a les Festes de la Mercè 2021 i el proper mes de novembre treurà el seu primer àlbum. De tot plegat ha vingut a parlar a l”Àrtic’.

Activista i festiu

Amb només 15 anys, Samantha Hudson va haver de fer uns deures que li van encarregar a classe d’educació audiovisual, al seu institut de Mallorca. El resultat va ser ‘Maricón’, un videoclip carregat de crítica i de sarcasme en què denunciava la marginació dels homosexuals per part de la Església. I si el que volia era provocar rebombori queda clar que ho va aconseguir: els partits conservadors, la plataforma Hazte Oír i fins i tot el professor de religió del seu institut van protestar públicament. I el bisbe de Mallorca el va excomulgar, amb només 15 anys, ratificant el que criticava Samantha Hudson al seu videoclip.

La religió per mi és un reflex de com de malament ho estava passant en aquell moment i la necessitat de bolcar les meves carències en una persona, en aquest cas en un ésser eteri o incorpori. Defenso la llibertat religiosa i em sembla bé, sobretot si ets una senyora maquíssima però bé, després vaig canviar Jesucrist per Lady Gaga i aquí estic a dia d’avui”

Samantha Hudson

Aquells fets van convertir la nostra convidada d’avui en una icona de la comunitat LGBTQI de la generació Z, tot i que ella mateixa, sempre defugint qualsevol etiqueta, no s’hi acaba de sentir còmoda en el paper. El seu activisme es desplega en cançons, espectacles teatrals, concerts i performances, però també en un tarannà festiu i sense complexes que fa de la diversió la millor venjança. Samantha Hudson pot criticar la hipersexualització de la societat, riure’s de la burgesia, celebrar els seus “looks” o reclamar que es pugui sortir de festa en les seves cançons. El proper mes de novembre publicarà ‘Liquidación total’, el seu primer àlbum després de sis anys penjant senzills a la xarxa.

Jo no penso que sigui activista perquè crec que l’activisme és una altra cosa i implica una militància molt més rigorosa i una dedicació, involucrar-se al 100 % en l’activisme i les qüestions socials. Jo crec que el que faig jo no és tan professional, jo només em dedico a ser jo mateixa, però potser ser autèntica i ser vertadera en els temps que corren potser sí que es un acte polític, o potser fa la sensació que es un acte polític, però jo no soc activista. Cançó protesta… doncs soc cantant i protestar m’encanta, per alguna cosa que és gratis… no em queixo!”

Samantha Hudson

El terratrèmol de Samantha Hudson

L’Ivan González Ranedo, que va néixer a Lleó i ara viu a Madrid, era un estudiant d’ESO que en va tenir prou amb fer els deures que li encarregava el professor de cultura audiovisual per provocar un petit terratrèmol a les xarxes. Corria l’any 2015, i el nostre convidat d’avui va decidir abocar les seves inquietuds i la seva militància a favor del moviment LGTBIQ en un videoclip protagonitzat per un alter ego que causaria furor: Samantha Hudson.

I en només sis anys des que va publicar ‘Maricón’ a YouTube, la Samantha s’ha fet un nom a l’escena musical amb el seu pop electrònic tan irònic com combatiu, desacomplexat i militant. I així, a força de cançons, performances, podcasts i espectacles, ha passat d’anunciar-nos que estava ‘Súper preñada’ a reconèixer que era una ‘Burguesa arruinada’, convidant-nos al seu ‘Guateque’ i tornant a encendre les ires de l’Església tot declarant-se ‘Dulce y bautizada’.

I per tot això, mentre esperem el seu primer disc, que arribarà al novembre, i després de revolucionar els escenaris de la nostra festa major, avui la rebem a l”Àrtic’, on no descartem que després de xerrar una estona li proposem anar a conquerir un dia més la nit barcelonina.