La plataforma No Callarem ha presentat una campanya per defensar la llibertat d’expressió amb tres dels músics que han estat més reprimits els últims anys: Pablo Hasél, Valtònyc i Elgio. La campanya es vehicula mitjançant un documental en què Yolanda Sey, Ana Tijoux i Bittah de Tribade versionen lletres dels rapers i també creen noves cançons inspirades en la seva obra. També s’hi sumen amb cançons creades per a l’ocasió Albert Pla, Las Bajas Pasiones, JazzWoman, Mateu Matas “Xuri” i Irene Reig.

Pablo Hasel, l’indult que no arriba

La setmana passada la fiscalia de l’Audiència Nacional es va oposar a l’indult per Pablo Hasél sol·licitat per l’Acadèmia Catalana de la Música. El músic segueix a la presó de Ponent, a Lleida, des del mes de febrer per complir una condemna de nou mesos que li va imposar l’Audiència Nacional per enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona als seus tuits i cançons. Condemna que s’allargarà perquè aquesta és una de les quatre causes que té. Però encara pot ser indultat? Doncs sí, ara falta conèixer l’informe sobre l’indult del tribunal que el va sentenciar de l’Audiència Nacional, també de la presó, però no són vinculants. Finalment, el Ministeri de Justícia tindrà la darrera paraula, i l’indult pot ser total o parcial. Des de No Callarem no confien que se li indulti.

Quin és l’article 490 del Codi penal ?

L’article 490 del Codi penal forma part dels delictes contra la Corona, a casa nostra la Corona té una especial protecció per ser una de les més altes institucions polítiques del país, és el cap de l’Estat, però els seus crítics diuen que en un sistema democràtic quan més poder té una institució major ha de ser l’exposició a la crítica, de fet, el 2018 el Tribunal Europeu de Drets Humans va sentenciar que cremar fotografies del rei formava part de la crítica política i deixava molt clar que no es podia considerar un delicte d’odi. Doncs, aquell any 2018, Josep Valtònyc va marxar de casa seva, sentenciat a un any i mig de presó per injúries greus a la Corona i dos anys per enaltiment del terrorisme. El raper mallorquí considera que ha patit un judici polític.

Elgio anirà al TEDH

Segons l’organització internacional de defensa de la llibertat artística Freemuse, 14 artistes han estat condemnats a l’estat espanyol a penes de presó, acusats d’enaltiment al terrorisme. Elgio va ser un dels 12 integrants del col·lectiu La Insurgencia acusats d’enaltiment del terrorisme i investigats per injúries a la Corona, associació il·lícita i incitació a l’odi per les lletres de les seves cançons. El 2018 van ser condemnats a sis mesos de presó per l’Audiència Nacional i 1.200 euros de multa i vuit anys d’inhabilitació, però volen arribar al Tribunal Europeu dels Drets Humans, perquè Elgio seguirà fent les mateixes lletres que ha fet fins ara i, és clar, un dia potser també anirà a la presó.

El documental ‘Art. 490’, a la primavera

La plataforma ciutadana No Callarem, juntament amb la productora audiovisual Bruna i el programa radiofònic Carne Cruda, denuncien la vulneració dels drets humans a l’estat espanyol a través d’un documental musical i de denúncia social. El film que es presentarà durant la primavera de l’any 2022 se centra en la història de tres joves músics, Valtònyc, Pablo Hasel i Elgio, que avui són els rostres visibles de la persecució actual de la llibertat d’expressió a la música de l’estat espanyol. El film disposa d’una banda sonora inèdita amb la col·laboració d’artistes com Yolanda Sey, Bittah, Ana Tijoux, Albert Pla, Las Bajas Pasiones, JazzWoman, Mateu Matas, “Xurí”, i Irene Reig.