Ramon Mirabet ha estat protagonista d’enCantados amb un concert en acústic al Centre Cultural Albareda, en què l’han acompanyat dos membres de la seva banda, Ana Fernández i Mario Ruiz.

enCantados, que dirigeix Núria Martorell (periodista musical de llarga trajectòria) amb la complicitat de Francina Cortés, va néixer a principis de 2019 com un cicle que pretentia apropar el públic als artistes amb concerts íntims i entrevista.

Però, mesos després, es va convertir en un cicle inclusiu. “Des que hi vam incorporar llengua de signes, el nombre de persones sordes no ha parat de créixer”, explica la directora.

Més que intèrpret de signes

L’encarregada de traduir a signes les entrevistes i les lletres de les cançons és Eva García Codorniu, filla de pare i mare sords. A escena no hi ha una mera traductora, perquè s’implica en la interpretació de les lletres com si fos membre del grup. Amb Mirabet ha preparat els temes a consciència. “Últimament, les amigues li deien La Ramona”, comenta sorneguera Martorell durant l’acte.

Ramon Mirabet ha ofert 10 temes del seu repertori en un acústic amb cànon de veus acurades, que per moments recordava Crosby, Stills and Nash. També ha conversat amb Núria Martorell del seu futur enregistrament discogràfic i, sobretot, de la ‘Gira pel mar’ que l’ha dut a actuar a diversos ports en un llaüt del 1925 i a col·laborar en diverses accions mediambientals.

Globus i bucle magnètic

enCantados regala globus als assistents en cada concert. No per casualitat. “Ens vam adonar que algunes persones sordes duien globus inflats i s’agafaven a ells durant el concert. Ens van dir que era per les vibracions. Llavors vam incorporar els globus amb l’entrada“, comenta Martorell.

El Centre Cultural Albareda ha introduït una novetat en el cicle, atès que està dotat d’un bucle magnètic. “D’aquesta manera, les persones sordes amb implant coclear poden escoltar la música”, celebra Martorell.

enCantados, que funciona només amb una petita ajuda de la SGAE, segueix endavant. Hi ha concert al novembre (Anabel Flores) i al desembre, aquest últim amb Clams, grup de músics amb discapacitats diverses. Els concerts es poden veure també al canal de YouTube d’enCantados.