L’Observatori contra l’Homofòbia ha demanat tant al Consorci d’Educació com a l’Ajuntament de Barcelona que facin inspeccions d’ofici als centres educatius en els casos d’assetjament escolar greus relacionats amb l’LGTBI-fòbia. Eugeni Rodríguez, president de l’entitat, assegura que les agressions per motiu d’orientació sexual, identitat de gènere i expressió de gènere als centres són un problema que “ens preocupa i ens ocupa” i que, en determinades ocasions, fins i tot poden derivar en suïcidi.

Rodríguez assegura que ha parlat amb els responsables de l’Oficina per la No Discriminació perquè actuïn d’ofici quan l’Observatori tingui constància de casos d’LGTBI-fòbia d’extrema vulnerabilitat en l’àmbit educatiu. Des de l’entitat afirmen que a Catalunya les incidències a l’entorn escolar han crescut un 1,6 %. A Barcelona, des de gener i fins al 16 de maig del 2023, l’Observatori ha registrat 11 incidències.

Prevenció, detecció i intervenció

Per Rodríguez, la prevenció és clau per frenar els assetjaments i per això l’Observatori reclama, a banda d’educació, polítiques valentes i missatges clars a les aules. S’ha referit a la Facultat de Dret de la UB com a exemple de bones pràctiques, on un cop detectades situacions d’assetjament es va enviar un comunicat als estudiants advertint que “s’expulsarà no només a qui assetgi, sinó també a qui tingui comportaments excloents o discriminatoris“.

També ha apel·lat a la responsabilitat col·lectiva a l’hora de detectar casos en què es discrimini o s’assetgi a alumnes i creu que “tothom que vegi alguna cosa, des d’alumnes a professors passant per bidells, han de fer-ho saber a la direcció”.