El MACBA ha rebut la donació més gran de la història. Rafael Tous ha entregat al museu la seva col·lecció d’art conceptual, formada per un miler d’obres d’una trentena d’artistes destacats dels anys 70 i 80 a Catalunya i la resta d’Espanya.

Tous és col·leccionista des de la seva joventut. Es va iniciar en aquest món adquirint obres de l’impressionisme i després va començar a col·leccionar peces d’artistes de la seva generació, dels quals va acabar fent-se amic.

D’entre les obres, destaquen les d’Antoni Llena i Àngel Jové; les de Francesc Abad i Francesc Torres, centrades en la crítica política; les de l’art social i atenció als mitjans de comunicació Muntadas; de Joan Rabascall, i d’Eulàlia Grau. També n’hi ha de Jordi Pablo, Àngels Ribé i Fina Miralles.

Autor: Jordi Benito

La col·lecció de Tous ja s’ha exposat en diverses ocasions: al Museu de Girona (desembre del 1992), a la Universitat de Barcelona (juny del 1993) i al Palau de la Virreina (octubre del 1993). L’any 2016 va rebre el premi a la Col·lecció Nacional Particular, atorgat per l’Associació dels Amics d’ARCO, i un premi GAC.