Per a la seva cinquena creació, la Compganie XY s’ha inspirat en fenòmens naturals com el comportament de bandada que exhibeix un grup d’estornells quan vola conjuntament i en què sembla que tots els individus reaccionin de forma simultània.
Crònica de l’espectacle
Aquesta forma de comunicació i moviment que es pot observar en els estols d’ocells, als eixams d’abelles o els bancs de peixos ha servit de model als integrants de la companyia francesa per treballar el moviment perpetu. “Són aquests moviments continus dels estols que no saps quan han començat i quan s’aturaran. I ‘Möbius’ és precisament el nom del símbol de l’infinit”, explica l’acròbata Arnau Padovano sobre el títol de l’espectacle.
Povedano és de Torelló i va estudiar a l’escola Rogelio Rivel per després cursar estudis superiors de circ a Bèlgica. És un dels 19 actuants d’un treball col·lectiu que es pot considerar continuador dels dos anteriors. L’empremta d’XY en el públic barceloní ve de lluny. Ja el 2012 van impressionar els espectadors amb l’univers de torres humanes que construïen a ‘Le Grand C’ (Premi Ciutat de Barcelona de Circ). Aquells particulars castellers eren només l’avantsala de les múltiples possibilitats expressives que la companyia ha anat experimentant. “Efectivament, la tècnica que emprem per fer pujar amunt les torres és la dels castellers. Va ser gràcies a en Tomàs, membre també de Minyons de Terrassa”
Un camí que van seguir explorant al Grec 2015 amb ‘Il n’est pas encore minuit…’, un muntatge en què anaven un pas més enllà i dotaven el llenguatge acrobàtic de la capacitat d’explicar conceptes i emocions. Ara, hi sumen la dansa i la música amb les col·laboracions d’artistes contemporanis com el coreògraf i ballarí Rachid Ouramdane, el compositor Jonathan Fitoussi i la creadora de música electrònica Clemens Hourrière. Com en un estol d’ocells, el treball col·laboratiu entre tots els integrants del projecte, porta també a una reflexió sobre la necessitat del conjunt com a base de tota forma de subsistència, perpetuació i invenció.
L’espectacle, que ha esgotat entrades, s’emetrà en directe per betevé dimecres, 15 de juliol, a les 22 h
Informació de servei
Creació col·lectiva i interpretació: Abdeliazide Senhadji, Airelle Caen, Alejo Bianchi, Arnau Povedano, Andres Somoza, Antoine Thirion, Belar San Vincente, Florian Sontowski, Gwendal Beylier, Hamza Benlabied, Löric Fouchereau, Maélie Palomo, Mikis Matsakis, Oded Avinathan, Paula Wittib, Peter Freeman, Seppe Van Looveren, Tuk Frederiksen i Yamil Falvella
Col·laboracions artístiques: Rachid Ouramdane, Jonathan Fitoussi i Clemens Hourrière
Horaris: 14 i 15 de juliol a les 22 h
Espai: Teatre Grec
Durada: 65 minuts