L’actriu Júlia Barceló debuta en el camp de la literatura amb ‘Operació biquini’, un llibre en què treu el seu cantó més activista, i ens el ve a presentar a l”Àrtic’.

El mite de l’operació biquini

Com tantes i tants de nosaltres, Júlia Barceló ha començat dietes, ha fet gimnàs obligada per criteris estètics, s’ha desesperat davant dels miralls dels emprovadors i, en definitiva, s’ha llançat en diverses ocasions a l’operació biquini. Amb el temps, però, cada cop té més clar que els motius que ens impulsen a voler un cos més prim i més de revista ni són tan saludables com sembla ni neixen de la nostra voluntat.

Júlia Barceló

La dictadura de l’estètica té un biaix capitalista, perquè nodreix una indústria de dietètica i cosmètics que mou milers de milions; en té un de masclista, perquè tot i que afecta els dos gèneres, penalitza especialment les dones amb el seu bombardeig constant als mitjans; i finalment té una lògica, també classista, perquè sovint els tractaments que faciliten assolir el cos desitjat només estan a l’abats dels qui tenen més diners. I tot i això, no se’n parla prou.

Hem jerarquitzat els cossos, que és el pitjor que podíem fer. Els hem posat en un ordre i hem dit, aquests són millors, aquests són pitjors. I en una societat grassofòbica, evidentment, els cossos grassos estan per sota i si fas altres eixos d’opressió com pot ser el racisme o el capacitisme, cada cop van més cap a baix. I és una llàstima perquè això genera moltíssima frustació corporal i molts problemes de salut física i mental. Per tant, hem d’abolir aquesta opressió”

Júlia Barceló

Al seu llibre, Júlia Barceló ens presenta la Sol, una adolescent a qui conviden a una festa d’aniversari a la platja. I tot i que la proposta li fa il·lusió, també li cau el món a sobre davant de la possibilitat que la vegin amb banyador. És llavors quan comença un viatge per intentar aprimar-se, acompanyada de l’Ariel, el seu alter ego imaginari, que s’erigeix en la veueta que li assenyala totes aquelles “imperfeccions” del seu aspecte que cal corregir.

Però la Sol no té cap problema, i a mesura que vagi avançant el relat, cada cop tindrà més clar que les inseguretats que ens fan iniciar una operació biquini són comunes a tots i que el que importa realment va més enllà del nostre físic.

Júlia Barceló ha escrit aquest llibre amb l’ajuda de la il·lustradora Camille Vannier, que ha posat rostre als protagonistes d”Operació biquini’, amb un estil que connectarà també amb els més joves i els adolescents, un dels públics objectius d’aquesta història per estar en un moment en què són vulnerables a les consignes sobre el seu cos.

Júlia Barceló

La veu de Júlia Barceló

La barcelonina Júlia Barceló és d’aquelles actrius que han aixecat la seva veu i el seu talent contra el monstre de l’heteropatriarcat. Formada a l’Institut del Teatre i a la Companyia Nacional de Teatre Clàssic, ha reivindicat la Marta de ‘Terra baixa’ en un monòleg recitat des d’una ‘Quietud salvatge’ o ha actualitzat Hedda Gabler, una ‘Filla del seu pare’ atrapada en una època de xarxes socials.

Però la Júlia també ha parlat alt i clar acompanyada de Les impuxibles amb ‘Aüc, el so de les esquerdes’, ha llançat una bomba ‘Orsini’ sobre el Teatre Nacional o s’ha posat seriosa i ens ha demanat que no fem bromes amb l’amor. Ara, aquesta feminista de cap i de cor capaç d’organitzar un ‘Sopar amb batalla’ per defensar els drets de les excloses pel masclisme, ens explica en un còmic amb la Camille Vannier com ha de ser una veritable i saludable ‘Operació bikini’ i, per això, avui l’hem convidada a l”Àrtic’, on l’única dieta que ens convenç és la que ens permet menjar tot el que vulguem i quan vulguem.