L’Ajuntament ha lliurat els Premis Montserrat Roig al periodisme i la comunicació social de Barcelona 2020. A diferència de l’any passat, enguany la cerimònia ha comptat amb una petita participació presencial. En aquesta última edició s’hi han presentat 66 candidatures: 41 en la categoria de periodisme social, 15 en la de comunicació social i 10 en la de promoció de la investigació periodística. Les distincions estan dotades amb 8.000 euros cadascuna.

Els treballs i projectes premiats del 2020

El premi al periodisme social ha estat per al treball ‘TIME: Jacint Ferrer, el desahucio del siglo’, de Jesús Martínez i Marc Javierre-Kohan. El jurat n’ha destacat especialment “l’enfocament diferent del desnonament” per mostrar-lo en “una història vital”.

El premi a la comunicació social se l’ha endut la campanya “#AmbTuSeguimEnMarxa”, engegada pel Centre d’Acollida Assís. El jurat ha valorat el “to positiu, optimista i vital de la iniciativa”.

En la categoria de la investigació periodística s’han atorgat dos dels premis de les tres categories. El jurat ha acordat declarar desert l’àmbit de la bretxa digital i l’accés als serveis i prestacions de l’Administració, perquè els projectes “no complien els criteris de qualitat metodològics desitjables”.

En l’àmbit de la soledat en la infància, joves, persones adultes i persones grans, el guardó ha estat per al projecte ‘Pandemials: l’adolescència en temps de coronavirus’, un treball que explica com els adolescents han viscut l’etapa del confinament.

En l’apartat de l’impacte de la covid-19 en col·lectius específics, el premi se l’ha endut el projecte ‘TECDORA Tecnologia i Dona Raval. Mapa digital femení d’un barri en pandèmia’. En aquest cas el jurat n’ha valorat “l’originalitat per relacionar temàtiques com les creences religioses de les dones i l’ús de la tecnologia durant la pandèmia”.

Premi especial al diari Social.cat

El jurat ha atorgat el premi especial al diari digital Social.cat per la seva trajectòria en la divulgació sobre el sector i les iniciatives socials, que l’han convertit en “un referent periodístic en les qüestions socials”. A més, el jurat ha destacat la participació oberta de les entitats socials que hi col·laboren amb les seves reflexions i experiències.