El dramaturg argentí Javier Daulte es va començar a fer popular al seu país a mitjans dels 80 quan, amb un grup de companys de generació, va oposar-se als cànons que marcava la ortodòxia teatral de l’Argentina i va fundar el grup Caraja-jí. Ha passat molt de temps des de llavors, i ara, ja convertit en un dels principals referents del teatre argentí, torna a Barcelona, on ja va ser director artístic de la Villarroel, per a presentar-nos ‘4d òptic‘.

‘4d òptic’

Un grup de científics que experimenten amb una lent descobreixen que hi ha una realitat alternativa a la nostra. Amb aquest punt de partida, l’espectacle planteja fins a quin punt tenim una vida que ens agradi i què passaria si en visquéssim una altra, amb un altre nom i amb unes altres ocupacions. Estrenada fa 15 anys al Teatre Lliure, ‘4d òptic‘ és el primer text de Javier Daulte escrit en català i presentat per un repartiment que incloïa Carme Poll o Jordi Rico entre d’altres. El mateix equip s’ha reunit ara per tornar a portar-la a escena a la Biblioteca de Catalunya. Plantejat com un relat de ciència-ficció, el text de Javier Daulte guanya força en una societat que cada cop més viu una realitat paral·lela a xarxes com Instagram.

Javier Daulte viu ara mateix a Buenos Aires, on s’encarrega d’una sala de teatre alternatiu, però continua amb un peu posat a Barcelona gràcies al mètode Daulte per treballar amb els actors, que l’Escola Eòlia utilitza a les seves classes, i a la seva aposta per sales com la Flyhard, que proposa una programació teatral que difícilment es veurà en un teatre gran i que Daulte se sent molt pròpia. El teatre argentí continua la seva relació d’amor amb casa nostra.