La Biblioteca de Catalunya recupera un èxit teatral de fa 15 anys, ‘4D Òptic’, de l’argentí Javier Daulte. El repartiment és exactament el mateix que el de l’any 2003 a la Beckett.

‘4D Òptic’ va encetar una sinergia escènica amb l’Argentina que encara perdura. I va posar en primer pla l’autor i director Javier Daulte, que va acabar fins i tot al capdavant de la Sala Beckett durant uns anys. Actualment viu i treballa a Buenos Aires, però ha tornat a Barcelona per reposar muntatge amb els mateixos intèrprets de fa 15 anys: Nora Navas, Núria Legarda, Sandra Monclús, Carme Poll, Antònia Jaume, Jordi Rico, Albert Triola i David Vert. ‘4D Òptic’ va merèixer dos Premis Butaca al 2004, al millor muntatge de petit format i al millor actor de repartiment. El joc escènic, inusual en aquell moment, barreja comèdia i ciència-ficció.

Comèdia a la quarta dimensió

Uns científics descobreixen un enginy per accedir a una altra realitat, situada en un castell dels Alps on uns lladres maldestres planifiquen assassinar una diva de l’òpera. Tots els intèrprets tenen un paper en cadascuna de les dues trames, sovint molt diferents l’un de l’altre. Jordi Rico per exemple, és en una un discapacitat intel·lectual, germà d’un dels científics,  i el cervell dels malfactors en l’ altra. Va merèixer el premi butaca. A mesura que avança l’obra, les dues realitats van confluint i els intèrprets es veuen obligats a fer canvis constants de registre, convertint l’espectacle en un autèntic tour de force. És probablement el més destacable del muntatge.