Primavera Club

Sala Apolo i CC Albareda. Del 26 al 28 d’octubre

Una de les cites musicals ja de referència a l’octubre és el festival Primavera Club, que se celebra tant a Barcelona com a Madrid. La sala Apolo i també el Centre Cívic Albareda seran les seus a Barcelona dels concerts del Primavera Club que, si bé en els inicis combinava grans caps de cartell i projectes més nous, els darrers anys s’ha consolidat com un gran aparador de propostes emergents internacionals i estatals.

Serpentwithfeet
Sala Apolo. Dissabte, 27 d’octubre

Aquest artista és una de les grans sorpreses del neo soul recent. Establert a Brooklyn, Serpentwithfeet ha publicat un primer disc, ‘Soil’, molt aclamat perquè és pioner en l’actualització del gòspel i la música evangèlica afroamericana. Ha introduït sonoritats del neo soul, bases electròniques subtils (Clams Casino), acompanyades d’aquesta veu privilegiada de tall clàssic, gairebé operístic. Alhora, el seu objectiu és revolucionari: és un treball d’oberta identitat queer, amb el qual vol crear un folklore futurista fet des del cor. Poètic, dramàtic i musicalment molt ric i interessant.

Tirzah
Primavera Club. Divendres, 26 d’octubre

Presenta un dels discos d’R&B que més ha captivat a la crítica i públic aquest any. Se la considera una artista emergent, tot i que ja havia publicat referències prèvies fa uns anys, però sense voler fer gaire soroll ni concedir entrevistes a mitjans. Tirzah havia esquivat la promoció dels treballs anteriors, tot i haver col·laborat amb artistes com Tricky i Mica Levi (Micachu), però ara ha canviat d’opinió. De nou acompanyada per la seva amiga, l’excel·lent Mica Levi, han coproduït un disc perfectament imperfecte: capgira estructures, hi ha interrupcions, talls de ritme, veus desenfocades i tota mena d’experiments melòdics que fan d’aquest un treball exquisit d’R&B, grime, electrònica d’avantguarda i dreampop.

Buzzy Lee
Primavera Club. Diumenge, 28 d’octubre

Aquesta artista també comparteix textures de pop somiador i molt bones amistats en la seva proposta. Un dels seus millors amics és Nicolas Jaar i l’ha ajudada amb la producció del seu primer EP. Justament amb Nicolas Jaar ja havien format un projecte conjunt. Van crear un duet de pop electrònic, que es deia Just Friends, amb el qual van publicar un EP i també havia tingut un grup de cançó folk amb el seu germà, però amb Buzzy Lee ara estrena aquest projecte, que considera el més personal. Ha publicat ‘Facepaint’ fa pocs mesos: cançons de pop sofisticat amb sintetitzadors, aura misteriosa, electrònica downtempo i una veu dolça i reverberant. Com a detall simpàtic: Buzzy Lee és el nom artístic de Sasha Spielberg, filla de Steven Spielberg.

Orquesta Akokán
Primavera Club. Divendres, 26 d’octubre

A banda de propostes pop i electròniques, també hi haurà altres estils d’arrel més tradicional. Un altre projecte molt bonic que programa el Primavera Club d’enguany és el d’Orquesta Akokán. Una de les peculiaritats especials d’aquesta gran banda col·lectiva és que aplega músics de diferents generacions per, precisament, unir la tradició amb l’esperit i força dels joves. Tots ells són grans músics cubans que, sota la direcció del també vocalista José Gómez, “Pepito”, han creat un repertori original que remet a la riquesa musical de les orquestres de l’Havana i la música llatina de Nova York dels anys 40 i 50. So cubà, salsa, mambo i tota mena d’estils que, en directe, prometen ser una gran celebració de la música.

Famèlic

Sala VOL. Del 18 al 20 d’octubre

El segell de Vic Famèlic celebrarà set anys de vida amb actuacions de tots els grups del catàleg durant tres dies consecutius. Famèlic és la casa de grups com L’Hereu Escampa, Da Souza o Germà Aire, entre molts d’altres, i tots ells compartiran escenari a la sala Vol.

Power Burkas
Sala Vol. Divendres, 18 d’octubre

En aquesta festa no hi faltarà la guspira i nervi de Power Burkas, que acaben de presentar el primer avançament del segon disc, amb prevista sortida al febrer. Són un quartet de punk, power pop, rock, molt enèrgic i contundent, que tant ens recorden a Fugazi, com a Parquet Courts, amb lletres intel·ligents, iròniques i un tarannà ben genuí.

Say it Loud

Diversos espais. Del 18 al 31 d’octubre

El cicle Say it Loud acollirà moltes activitats, com ara conferències, debats, exposicions, projeccions documentals i tallers de lectura, a banda de concerts. Es tracta d’un cicle molt cuidat que vol apropar la cultura als espais gestionats per veïns i veïnes de Barcelona.

Ezra Collective
La Farinera del clot. Divendres, 19 d’octubre

Fidels al seu ideari social i de gust per les músiques afroamericanes, entre moltes propostes importants, el Say it Loud d’enguany programa aquest quintet ple de talent que es considera com un dels grans nous revisionaris del jazz contemporani. Ezra Collective fa free jazz experimental, afrobeat i, també, s’apropen al hip-hop i al reggae, tot amb un estil londinenc marcat i amb un directe vibrant.

Cruïlla de Tardor

Els mesos d’octubre i novembre diverses sales i espais acolliran el cicle de concerts Cruïlla de Tardor, és a dir, la versió més hivernal del Festival Cruïlla que molts de vosaltres ja deveu conèixer.

Cat Power
Sala Razzmatazz. Dijous, 1 de novembre

Presenta disc nou, amb el qual ha estat treballant aquests últims anys i que explica que és un treball d’homenatge als músics trobadors. ‘Wanderer’ (“rodamón”) és el títol d’aquest nou àlbum de Cat Power,  nom artístic de Chan Marshall, i és una declaració d’admiració per aquelles figures del folk, la cançó i el blues que l’han precedida, anant amunt i avall amb la seva guitarra i explicant la vida. El seu antic segell li va demanar refer-lo perquè fos més comercial i accessible, però ella es va negar i l’ha publicat tal com volia. És una col·lecció de cançons madures i tan lliures com ella mateixa; una de les artistes més reivindicades del folk alternatiu i l’escena indie, sobretot, pel seu talent, versatilitat, una personalitat forta i aquesta veu tan colpidora.

Tremenda Jauría
Sala Razzmatazz. Dimecres, 31 d’octubre

Un altre grup que inclou el cartell del Cruïlla de Tardor que impulsa el feminisme és Tremenda Jauría. És un grup de Lavapiés que fan reggaeton i electrocúmbia feminista, amb especial èmfasi en el missatge de les lletres. Compromeses i punyents, s’han forjat en els centres socials de Madrid i entenen la música com una arma combativa, política i anticapitalista, alhora que festiva amb els ritmes llatins i electrònics que els agraden. Presenta el seu nou EP, ‘Codo con codo’, i compartirà nit amb el grup valencià Mafalda.

Emir Kusturica + Barcelona Gipsy Balkan Orchestra
Hivernacle del Poble Espanyol. Divendres, 18 d’octubre

Un altre artista que programa el cicle és el músic i cineasta Emir Kusturica. I obriran el concert d’aquesta nit especial balcànica la Barcelona Gipsy Balkan Orchestra. És una orquestra establerta a Barcelona, de sis músics, però tots ells de diferents orígens, realment multicultural i internacional. Amb el seu particular apropament a la música tradicional gitana de l’Europa de l’Est i el klezmer i una execució brillant han girat per tot el món i ara presentaran a Barcelona el seu últim treball.

Myles Sanko + The Excitements
Sala Bikini. Divendres, 19 d’octubre

I al Cruïlla de Tardor també s’hi podrà viure una gran nit de soul gràcies a Myles Sanko i The Excitements, que actuaran el divendres 19 d’octubre a la Sala Bikini.

 

QUINS SÓN ELS MILLORS DISCS DE TARDOR QUE ES PRESENTARAN A BARCELONA?