A l’hospitalenc Ferran Adrià Acosta no li cal presentació, ni aquí, ni a gairebé cap lloc del món. Empresari, escriptor, artista i, per sobre de tot, cuiner, va portar a la dieta mediterrània conceptes com els de deconstrucció o esferificació. I el seu treball, que té tant de xef com d’alquimista, el va convertir en el millor cuiner del món i va fer d’El Bulli una parada obligada per a qualsevol amant de la gastronomia. La resta és ben sabuda: estrelles Michelin, portades a revistes com ‘Time’, una invitació a la documenta de Kassel o diversos doctorats “honoris causa”. El 2011, El Bulli va tancar les portes com a restaurant, però el Ferran, sempre inquiet, ha continuat la seva tasca com a investigador i divulgador de la cuina més avantguardista. I per tot això, avui, aprofitant la publicació del llibre ‘Coffee Sapiens’, el convidem a l’’Àrtic’, on sempre estem a punt per compartir una conversa al voltant d’un bon cafè.
El mètode Sàpiens
Ferran Adrià ha publicat, amb Lavazza, un llibre en què recull els estudis realitzats sobre el cafè a les instal·lacions d’El Bulli. Allà, gràcies al mètode Sàpiens, amb què Adrià treballa sempre, s’ha publicat aquest nou volum de la Bullipèdia, que recull el coneixement occidental sobre la cuina. Aquesta és una de les activitats que Ferran Adrià desenvolupa a El Bulli 1846, les instal·lacions que té a Cala Montjoi, que volen ser un laboratori d’innovació sobre la cuina.
La nova vida d’El Bulli
Ara fa vuit anys que Ferran Adrià va tancar el seu restaurant i va començar a reconvertir-lo en un centre d’innovació. A més, les activitats d’El Bulli Foundation inclouen també La Bulligrafia, unes instal·lacions a Barcelona que pretenen ser un museu del restaurant i de tot el que s’hi va fer allà. Ferran Adrià, amb això, passa definitivament el testimoni de xef a les noves generacions i reflexiona sobre com ha de ser la cuina del futur.