Després de la gala dels Oscars, la cartellera cinematogràfica continua vivint de les pel·lícules guardonades, però, com cada divendres, s’estrenen nous títols que, tot i no ser oscaritzables, es mereixen un cop d’ull. Ara mateix, us en proposem alguns.

 

 

‘Hasta que la boda nos separe’

Dani de la Orden, 2020

La Marina treballa organitzant bodes i, potser per això mateix, sap que no vol relacions estables. El Carlos té una relació sòlida amb la seva parella, construïda a base de rutina i poques ganes de canviar. Una nit, la Marina i el Carlos se’n van al llit i, per acabar-ho d’adobar, tots dos descobreixen que la parella d’ell és una amiga d’infantesa. Amb aquesta premissa de comèdia romàntica clàssica, Dani de la Orden presenta ‘Hasta que la boda nos separe’, amb Belén Cuesta, flamant guanyadora del Goya, i Álex García. Enmig de tant títol nord-americà com hi ha en aquesta època, crida l’atenció veure una aposta comercial del cinema espanyol.

‘Sonic, la película’

Jeff Fowler, 2020

El Sonic és un eriçó blau molt veloç que, un dia, travessa un portal i cau en el nostre planeta. Aquí, s’haurà d’enfrontar al malèvol doctor Robotnik, que vol robar els seus poders per conquerir el món. Si us sona l’argument és que heu crescut als 80 i heu jugat amb alguna consola de la companyia Sega. Emblema de la marca i protagonista del seu videojoc més famós, aquest personatges va competir en popularitat amb el mateix Mario, i ara fa el salt a la pantalla gran a ‘Sonic, la película’. Jim Carrey encarna al doctor Robotnik, però el gran protagonista del film és l’aspecte de l’eriçó, que va haver de ser modificat després de les dures crítiques que el primer tràiler va suscitar entre els fans.

‘Casanova, su último amor’

Benoît Jacquot, 2019

Som al segle XVIII i Giacomo Casanova viu exiliat a Londres. El famós llibertí passa els seus últims anys de vida seduint dones, com ha fet sempre, però n’hi ha una que se li resisteix: una jove prostituta, de qui cau perdudament enamorat, i que li assegura que només tindrà una relació amb ell quan deixi de desitjar-la. El cineasta Benoît Jacquot adapta les memòries d’aquest famós personatge a ‘Casanova, su último amor’, un retrat crepuscular interpretat per Vincent Lindon i Stacy Martin. Ideal per a enamorats de l’amor, de les perruques i les cotilles.

‘El huevo del dinosaurio’

Wang Qua’nan, 2019

Una dona ha sigut assassinada a l’estepa de Mongòlia. Un jove policia ha de vigilar l’escena del crim durant una nit sencera, ajudat per una camperola que coneix la regió. Junts, s’hauran d’enfrontar a la climatologia i als animals salvatges, mentre la proximitat dels seus cossos els desperta emocions i sentiments que tenien apagats. ‘El huevo del dinosaurio’ va guanyar l’Espiga d’Or al Festival de Valladolid i és la proposta més interessant de la setmana pels qui vulguin un cinema més arriscat i diferent del que proposen les estrenes comercials.

 

‘Toons prohibits’

Filmoteca de Catalunya, divendres 14 i dissabte 22

La Filmoteca de Catalunya programa aquest divendres i el dissabte 22 de febrer una tria de curtmetratges d’animació del període que va del 1929 al 1945. Això sí, compte perquè no són curts infantils. Sota l’etiqueta de ‘Toons prohibits’, la Filmoteca recupera treballs que han patit la censura, a vegades la del moment en què es van estrenar, a vegades una posterior d’acord amb la sensibilitat social. Així, la mostra ens permetrà veure films que tracten l’acte sexual d’una manera molt gràfica, però també d’altres que ridiculitzen els afroamericans i els africans o que satiritzen els règims feixistes. I alguns d’ells estan protagonitzats per figures tan importants com Bugs Bunny, l’ànec Lucas, Betty Boop o Superman. Una bona ocasió per recuperar aquests curtmetratges que, al marge de la seva qualitat, són una bona radiografia dels estereotips i de les inquietuds polítiques i socials del seu temps.