‘Looking for Europe’

En runes. Així és com Bernard-Henri Lévy veu Europa. I per mirar de reconstruir-la puja a l’escenari amb ‘Looking for Europe’, un monòleg en el qual interpreta a un periodista que mira d’escriure en defensa dels valors europeus però a qui li costa trobar idees. Un text del filòsof francès estrenat el passat novembre a Nova York i que aquest març aterra a Barcelona i Madrid.

“Europa es perd per diversos motius. En primer lloc perquè l’estan atacant Trump, Putin, Erdogan i els xinesos, que tenen un programa comú per fer Europa més feble. Segon: els nacionalismes i els populismes que creixen dins Europa. I tercer: els europeus de valors estan massa tímids i cansats.”

 

No hi ha conflicte català

Pel francès, de fet, els populismes  i nacionalismes dels que parla, també estan incendiant Catalunya. “Em refereixo, per exemple, a quan escolto alguns dirigents parlar de la via Eslovena. Sap què vol dir la via eslovena? Vol dir dotzenes de morts per sortir de la Iugoslàvia. Crec que Espanya i Catalunya ja han pagat prou el preu de la sang en el passat per construir una de les democràcies més belles del món.”

Tot i això, Lévy no vol parlar de conflicte català, un terme que no comparteix. Creu que parlar de conflicte és trair la lluita dels que van lluitar a la Guerra Civil. Afegeix que Barcelona és la ciutat de la convivència i així ha de continuar sent. “Si la ciutat de la convivència es torna la ciutat del conflicte, és un desastre, és una llàstima. Estic convençut que els nacionalismes ens porten enrere.”

 

Pel que fa al judici del Procés, està convençut que els acusats tindran un judici just. Opina que a Espanya hi ha separació de poders, que els jutges no estan a les ordres de l’executiu i que, per tant, no té cap dubte que serà un judici democràtic.

Record de la lluita antifeixista

Tot i parlar d’una Europa que, segons creu, es trenca, l’obra de teatre també vol ser un cant d’amor al vell continent. “Amor a Europa, amor a Catalunya i a Espanya. En el monòleg es parla de Catalunya, de la Guerra Civil. Jo sóc fill d’un combatent que va venir a lluitar contra els feixistes al 1938. També hi recordo un gran debat que jo vaig tenir als anys 70 amb Santiago Carrillo. A més, parlo d’un famós congrés de la CNT a Madrid als anys 80 en el qual jo vaig participar. Tot això està a l’obra de teatre.”

La gira de ‘Looking for Europe’ té el suport de Societat Civil Catalana i Lévy, per cert, convidarà Albert Boadella a escena, en la que serà la seva tornada als escenaris catalans per primer cop després de 15 anys del seu auto-exili.