Segon dia al Tribunal Suprem de declaracions de guàrdies civils en el judici del procés. Aquest dimecres han prestat declaració deu agents més, citats com a testimonis. El primer a comparèixer ha estat un agent que va participar en l’escorcoll a la nau de Bigues i Riells, en què es van comissar gairebé 10 milions de paperetes del referèndum. Dies abans, el policia hi ha situat el president de la Generalitat, Quim Torra, sortint de la nau.

L’agent ha explicat que l’entrada judicial la van poder fer amb “normalitat”, malgrat que, segons ell, una concentració d’entre 200 i 300 persones els va dificultar la sortida seient a terra amb els braços entrellaçats. Fins i tot, ha explicat que una persona va “simular” un atropellament.

Com van fer aquest dimarts altres agents, aquest guàrdia civil també ha relatat un ambient “totalment hostil”. “Ens estàvem enduent les seves paperetes per al referèndum”, ha dit el policia, que també ha explicat que els van llençar llaunes de Coca-cola, ampolles de plàstic i els vehicles van rebre puntades de peu. En resposta a preguntes de les defenses, ha dit que no va veure aquests incidents, sinó que li ho van explicar. Ha denunciat danys materials als vehicles, però cap dany personal.

Un testimoni de l’escorcoll al departament d’Economia, per primera vegada

L’últim agent a comparèixer aquest dimecres ha estat un guàrdia civil que va participar en l’escorcoll del departament d’Economia, el 20 de setembre. El policia, que era membre de la comitiva judicial, ha dit que mentre feia l’escorcoll no era conscient que a fora hi havia una concentració, tot i que va sentir càntics, a estones més alts i a estones més baixos. Segons ha relatat, va conèixer la magnitud de la mobilització quan la seva família el va trucar per telèfon.

L’agent ha relatat que no va veure quanta gent hi havia a fora fins al final de l’escorcoll, quan va pujar al terrat de la conselleria. Durant el dia, ha dit, només va veure la “multitud” que hi havia a la porta quan baixava a la planta baixa, a través dels vidres de l’entrada. Ja llavors, afirma que va veure gent damunt dels cotxes de la Guàrdia Civil que van resultar malmesos. Per tot plegat, ha dit que la situació “no era gaire normal”.

Pel que fa a la sortida, ha dit que van quedar-se a l’interior de la conselleria per indicació del seu superior, que va dir-los que no podien garantir la seguretat de la comitiva. Segons ha explicat, l’escorcoll es va acabar entre les 20:30 i les 20:45 h, però no van sortir fins la matinada. Afirma que va anar a peu fins al seu cotxe, que no estava logotipat i no tenia danys.

L’anàlisi dels correus

També han descrit un ambient hostil altres agents que el 20-S van ser al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Durant l’escorcoll, que ha assegurat que es va desenvolupar amb normalitat, van analitzar entre 1.000 i 1.500 correus de l’exconsellera Dolors Bassa relacionats amb el referèndum. Per exemple, un l’enviava a CCOO i informava els treballadors del dret a votar l’1-O i, un altre donava indicacions sobre l’aturada de país del 3 d’octubre. 

Agents que van analitzar missatges electrònics de l’exconsellera Meritxell Borràs i Joaquim Forn també han donat aquest dimecres el seu testimoni. En el cas de l’exconseller d’Interior, el guàrdia civil ha dit que van estudiar un correu del major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, on traslladava els principis d’actuació de la policia catalana. L’agent ha afirmat que no va identificar cap missatge en què l’exconseller demanés al major que modifiqués els criteris. En aquest sentit, ha manifestat que “en tot el que era en relació a principis d’actuació hi havia unitat d’acció entre els responsables polítics del cos i el major dels Mossos, però no recordo cap correu que el conseller fes menció a minimitzar riscos”.

Ja a la tarda, han comparegut policies responsables d’analitzar els correus de Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Oriol Junqueras, Jordi Turull i Carles Mundó. Els que van participar en l’anàlisi dels mails dels líders de les entitats sobiranistes, Sànchez i Cuixart, han reconegut que no hi van trobar crides a la violència. Pel que fa a Junqueras, se’n van seleccionar cinc que es van considerar rellevants, un dels quals una petició de Turull per una campanya de civisme de prop de 3,5 milions d’euros.

Rovira i Guardiola, en correus electrònics d’Òmnium

L’agent que es va encarregar de l’anàlisi dels correus electrònics del president d’Òmnium Cutural, Jordi Cuixart, ha explicat que va seleccionar els mails que podien estar relacionats amb els “delictes investigats”. D’entre aquests, un amb una nota de premsa amb referències a Pep Guardiola que, segons el policia, estava vinculada amb la internacionalització del procés. A preguntes de l’advocat de l’advocat de Cuixart, Benet Salellas, ha dit que va seleccionar aquest correu perquè “pensava que era interessant per a la investigació, per tot el que s’estava investigant en aquell moment: prevaricació, malversació, estructura d’estat…”. Tot i això, ha remarcat que la seva feina no era d’investigador, sinó d’anàlisi.

També en els mateixos correus ha aparegut el nom de Marta Rovira Martínez, a qui s’identifica en l’anàlisi com a secretària general d’Esquerra. L’agent, que en un primer moment l’ha vinculat a l’ANC, ha dit la identifica i que en coneix “la imatge” però que “no sabria situar-la, si a l’ANC, a Òmnium Cultural o a Esquerra”. Salellas ha conclòs l’interrogatori sobre aquest tema preguntant-li si “Marta Rovira Martínez és la mateixa que Marta Rovira Vergés”, una qüestió a què l’agent ha respost que “ho desconec”.