Els bibliotubers són joves que utilitzen la plataforma YouTube per difondre els exemplars que llegeixen i dir què en pensen. És una nova manera de transmetre i compartir la passió per la lectura i alhora arribar al públic més jove i adolescent que no se sent atret pels llibres.

Els joves, protagonistes de La Setmana

Dins la Setmana del Llibre en Català, aquest dimarts, hi ha hagut una xerrada entre l’escriptora Care Santos i diversos bibliotubers catalans coneguts com la Mixa. Santos ha remarcat que precisament els joves són el millor reclam perquè altres joves vegin el fet de llegir com un plaer i no com una obligació. I que fan la tasca molt millor que els adults, que només aconsegueixen ser un intermediari avorrit. També ha parlat de la lectura des de la desmitificació: “Un llibre pot no agradar-te; un altre, avorrir-te, i un altre, resultar-te difícil d’acabar. I no passa res”.

Joves, però crítics

Els “booktubers” expliquen que la lectura els ha permès ser ells mateixos i desfogar-se explicant el que creuen sobre el món a partir del que han llegit. Un d’ells, Nerdifico, diu que la manera com s’està utilitzant darrerament Instagram no li sembla bona. Explica que en lloc de posar “m’agrada” a tot i a tothom, caldria dedicar el temps que es passa a l’aplicació a dues o tres fotografies i prou. Un temps de qualitat per reflexionar sobre el que s’està veient. I fer un comentari, que és molt més gratificant i acaba convertint-se en una resposta molt més profitosa per a l’altre. És una nova manera d’entendre les xarxes socials i de compartir la passió per la lectura entre els joves. El fet que el fenomen estigui estès arreu del món fa que l’experiència pugui ser compartida per un públic extraordinàriament heterogeni, que proporciona una riquesa molt valuosa.