Amb prop de 100 portades, 38 obres originals, fotografies i documentació complementària, el MNAC celebra els 40 anys de l’aparició del primer número de la revista ‘El Víbora’, l’any 1979. ‘El Víbora’ va marcar diverses generacions de les dècades del 1980 i del 1990 i ens ajuda a comprendre l’eclosió de les revistes contraculturals a Barcelona. La mostra se centra en la primera etapa de la revista, als inicis de la democràcia, quan Barcelona es va erigir en el centre de la cultura underground que havia esclatat als anys 60 del segle XX als Estats Units.

“El Víbora. Comix contracultural”

“El Víbora. Comix contracultural” permet descobrir els autors que hi van treballar com Nazario, Roger, Isa Feu, Marta Guerrero, Laura Pérez Vernetti, Mariscal, Gallardo, Pons, Martí, Carratalá, Montesol, Ceseepe, Max, Calonge, Jaime Martín i Pamies. La revista va encarnar a la perfecció el sincretisme cultural que es va viure a Barcelona durant els inicis de la democràcia. Les seves pàgines van acollir una gran part dels autors que havien iniciat la cultura underground als anys 70, un fenomen cultural i artístic especialment vinculat a la ciutat. A través de revistes, documents, dibuixos originals de còmics i altres obres, l’exposició introdueix el comic underground en el context internacional i barceloní, en el qual va néixer la revista. S’exposen prop de 100 de les seves portades impreses, unes 30 publicacions i 38 obres originals, com ara els dibuixos de Max i Isa Feu per a l’històric número especial sobre el cop d’Estat del 1981 o l’original de Nazario per a la coberta del número 1 de la revista.

El còmic al MNAC

Des de fa un temps el Museu Nacional d’Art de Catalunya aposta per incorporar el còmic a les col·leccions. L’exposició sobre ‘El Víbora’ representa un pas més per donar a conèixer el còmic a casa nostra. El museu ja va exposar originals de Santiago García i Javier Olivares, Premi Nacional de Còmic 2015, “De vinyeta en vinyeta”, i “Ego Sum Lux Comix”, amb l’Escola Joso, o la dedicada a ‘Les noves aventures de Corto Maltés’. El Museu Nacional ha impulsat també la publicació del primer assaig en còmic sobre un museu, Gòtic, una obra de Jordi Carrión i de Sagar dedicada a les col·leccions medievals, que es va publicar el 2018 i que tindrà una continuïtat fins a completar les diferents col·leccions.