La Shaina Joy Machlus és una periodista, escriptora, traductora i professora nord-americana que ha canviat els aires de Nova Jersey pels de Barcelona. I sembla que la nostra ciutat agrada tant que ja fa temps que la considera casa seva. Aquí, per exemple, ha fet classes a l’ELISAVA, ha escrit per revistes com ‘Tom Tom’ o ‘La Directa’ i ha fundat Ricarda Editorial. I tot i que aquí s’hi sent molt bé, la Shaina fa un temps va veure que faltava una guia sobre el consentiment, un aspecte en què encara cal que treballem molt. I per això avui l’hem convidada a l”Àrtic’, on fa temps que sabem que ‘La paraula més sexi és sí’, i si és que no, és que no, i punt.

 

El consentiment és sexi

Shaina Joy Machlus coneix molt bé què significa el consentiment. A la cultura queer i BDSM és important determinar què es pot fer i què no es pot fer. Aquesta consciència del pacte i dels seus límits s’ha fet cada cop més habitual en els països anglosaxons, però no a casa nostra, on costa verbalitzar què ens ve de gust que ens facin i quan i com hem de parar si no ens agrada. La millor manera d’evitar malentesos és poder parlar-ho tot, sense complexos i sense manies, i el seu llibre ens ofereix eines per a aconseguir-ho.

La cultura de l’abús

A ‘La paraula més sexi és sí’, Shaina Joy Machlus reflexiona també sobre com la cultura en què vivim sovint no té en compte el consentiment i prioritza el benestar de l’home per sobre dels altres. En la nostra societat heteropatriarcal i binària, qualsevol realitat que no sigui la del dualisme home/dona en què aquest és el que té el control queda ignorada. Un exemple molt clar és el film ‘La bella i la bèstia’ (1991), de Disney, que legitima el segrest i el maltractament com a formes de relació amorosa. Cal superar aquests conceptes si volem tenir relacions sentimentals més plenes i més satisfactòries com tothom, i llibres com aquest són un bon pas per aconseguir-ho.