Banksy és una contradicció constant, és l’artista urbà més famós del món però ningú en coneix la identitat, moltes de les seves obres són una crítica al consumisme i al capitalisme però també subhasta les seves obres al millor postor i desconeixem en què inverteix els guanys; fa unes setmanes va vendre la noia amb globus triturada per 21 milions d’euros.
Ara una setantena de les seves obres originals, provinents de col·leccions privades, s’exposen al Disseny Hub Barcelona a l’exposició “Banksy. The art of protest”. L’exposició, no autoritzada per ell, ens ajuda a comprendre millor aquest artista controvertit perquè cadascú decideixi si Banksy viu més als marges del sistema o potser és més aviat membre d’una agència de publicitat.
L’artista Roc Blackblock, que va començar a pintar a finals dels anys 90 i sobretot s’ha fet conegut els últims anys per pintades en contra de la monarquia i a favor de la llibertat d’expressió, considera que Banksy fa una “crítica lleu” al sistema.
Banksy és com l’’enfant terrible’ permès dins del sistema i cultivat perquè també genera rendiment, em sembla que dir que és una crítica ferotge o antisistema és confondre
Banksy, contra Israel
Banksy va decorar les sales de l’hotel The Walled Off, un establiment ubicat a Palestina al costat del mur i que va ser batejat com les pitjors vistes del món. Les seves 10 habitacions estan impregnades de missatges de denúncia contra la política d’assetjament al poble palestí.
A principis del mil·lenni l’artista va arribar a Palestina per denunciar la vulneració de drets humans per part d’Israel. A l’exposició podem veure un espai dedicat a moltes d’aquestes peces que donen compte del compromís de Banksy en algunes causes.
Les accions i propostes que Banksy ha fet arreu de Palestina són un pas ferm. Aquí Banksy sí que es compromet amb una causa incòmoda
Banksy es cola al Disseny Hub Barcelona
L’exposició “Banksy. L’art de la protesta” presenta una setantena d’obres que provenen de col·leccions privades i que ja han vist més d’un milió de persones de tot el món. La mostra ha viatjat des de Sant Petersburg fins a Madrid i recrea l’estudi de l’autor que ens parla sobre una figura desconeguda però de qui coneixem el més important: l’obra.
Amb motiu de l’exposició a Barcelona es presenten dues peces originals de gran escala que estaven situades sobre parets d’edificis de Londres i Los Angeles. ‘Pissing guard’ i ‘Out of bed rat’ estan exposades al vestíbul fora de la mostra i es poden visitar de forma gratuïta. Són dues peces arrancades dels seus espais urbans i que s’han traslladat al Disseny Hub Barcelona.
L’exposició també inclou més d’una vintena de fotografies cedides en exclusiva per Steve Lazarides, amic, fotògraf personal i primer agent de Banksy, qui després de més de 10 anys treballant amb l’artista va reunir un preuat arxiu fotogràfic que il·lustra l’evolució de la carrera de Banksy i el seu treball als carrers de diferents ciutats del món.
Javi Royo, contra la desigualtat
El Disseny Hub Barcelona i el TRAM acullen una intervenció de l’il·lustrador Javi Royo que fa un homenatge a l’obra de Banksy. Javi Royo és un il·lustrador que en les seves obres sempre uneix reivindicació i lluita contra les desigualtats, d’una forma molt senzilla, efectiva i directa.
L’entitat Rebobinart i el TRAM treballen conjuntament al projecte Art al TRAM, que vol revitalitzar espais de pas o espera a partir de pintades com el mural d’art urbà de més de 1.600 m2 realitzat per Iker Muro (Mur0ne) a Cornellà i la intervenció mural d’Amaia Arrazola.