L’artista urbà Salvatore Benintende, més conegut com a Tvboy, exposa a la Casa Seat la mostra “Home street home” i ens en ve a parlar a l”Àrtic’.

L’art més combatiu surt al carrer

L’italià Tvboy es va traslladar a viure a Barcelona el 2004, i a casa nostra ha dut a terme bona part de la seva carrera. Especialitat en retrats de personatges d’actualitat, fa servir la ironia i el contrast de temes per vestir Leo Messi de Che Guevara, Ada Colau de Marianne francesa o el dictador Franco de zombie. Les reivindicacions de Tvboy l’han portat també a sacsejar i satiritzar la imatge de la classe política amb escenes d’amor entre líders de partits enfrontats, o entre aquells que volen marcar distàncies tot i tenir similituds ideològiques. En aquest sentit, hem pogut veure junts Pedro Sánchez amb Pablo Iglesias, o Pablo Casado amb Santiago Abascal.

“He rebut denúncies i també amenaces. Fins i tot una vegada em van estripar un cartell mentre el penjava perquè era un integrista religiós i es va sentir ofès. Però jo crec que és important continuar perquè si em deixo censurar i tapar la boca és com que deixa de tenir sentit el que faig. Llavors, en el cas de denúncies m’ha ajudat un advocat, en l’altre, he tornat a posar l’obra però és important mantenir el cap ben alt perquè al final és un paper posat en una paret i són missatges que són inclusius, són positius. Jo no crec que la meva obra sigui tan polèmica com algunes persones la veuen”

TvBoy

La història de Tvboy en un minut

La lluita del moviment LGBTQ també és un element clau en la feina de Tvboy. A les imatges de persones del mateix sexe fent-se petons, s’hi suma la profusió de banderes del col·lectiu en les seves pintures i el record de mites del moviment com la recentment desapareguda Raffaella Carrà, a qui li ha dedicat una pintura que ha estat vandalitzada amb pintades homòfobes.

“Jo no volia només fer-li un homenatge a la Raffaella, sinó que volia també dir que la Raffaella va començar a ser la líder d’un moviment cap als drets de les dones. Era molt feminista, estava a favor dels drets de les parelles del mateix sexe. I llavors, per mi, la Raffaella, tant a Itàlia com a Espanya, era una icona de tot això. I em va saber molt de greu veure aquelles pintades, i sabia que no havia de deixar-les així, però també era important deixar-les un temps. Van posar: “gai no” i “sida gai”, i volia deixar-les un temps perquè la gent se n’adonés que encara existeix qui pensa d’aquesta manera”

TvBoy

La feina de Tvboy és efímera, dura el que tarda a ser esborrada o destrossada a les parets i al mobiliari urbà de la ciutat. Tot i això, mai veurem un dels seus treballs en una construcció nova. Tvboy sempre tria parets d’edificis en desús o poc cuidats, per fer de la seva feina un element que, a més de transmetre un missatge ideològic i social, també embelleixi el paisatge urbà.

L’empremta de Tvboy

L’artista Tvboy, o sigui el Salvatore Benintende, ha fet de les parets i el mobiliari urbà les seves teles per pintar, i dels carrers de Barcelona les seves millors sales d’exposició. Nascut a Itàlia, va començar a pintar a Milà abans de traslladar-se, el 2004, a casa nostra i convertir-la en el seu escenari preferit. Amb la seva fusió d’art urbà i de pop nord-americà, el nostre convidat ha retratat personalitats públiques i ha il·lustrat problemàtiques actuals, sempre amb un punt d’humor i de desmitificació que ha contribuït a fer de les seves obres un instrument de crítica social.

I de les parets de Barcelona, el Tvboy ha passat a exposar a la Biennal de Venècia i en museus de Roma, Berlín, Beirut o Washington, i ara presenta la mostra “Home street home” a la Casa Seat, l’excusa perfecta per convidar-lo avui al sofà, en què esperem que se senti com a casa i, si s’inspira, sempre ens pot deixar la seva empremta a les nostres parets.

“Aquesta corrent actual de l’art urbà s’estudiarà als llibres d’història, i el Banksy l’estudiaran els nostres fills, perquè és el gènere més disruptiu que hi ha dins de l’art contemporani. És també molt rebel, i salta el filtre de les galeries, i tal… També s’ha de distingir perquè hi ha coses que valen més o menys, però jo crec que és un gènere molt important i molt nou, perquè surt gent experimentant amb mosaics, amb escultures urbanes o amb obres que agafen vida amb l’aire, amb el vent. O sigui, jo crec que és un gènere molt revolucionari.”

TvBoy