“The world of Banksy” és una exposició que reprodueix a escala real les creacions més emblemàtiques de Banksy i ens dona l’oportunitat de veure a mida real les obres del mite de l’art de carrer sense viatjar al Regne Unit, França, els Estats Units o Palestina. Però li agradaria a Banksy aquesta exposició? 12 artistes anònims vinguts de França han recreat les obres, Banksy no ha autoritzat l’exposició que a París ja han visitat 150.000 persones i costa 12 euros l’entrada, i l’artista ha deixat molt clar que en pensa sobre la mercantilització de l’art amb l’autodestrucció d’una peça pròpia que s’acabava de subhastar per 1,2 milions d’euros a Sotheby’s.
Ningú no sap qui és Banksy, si és un home o una dona, un únic individu o un col·lectiu però el que coneixem és la seva visió del món, una visió que aposta pel pacifisme, l’antiracisme i molt crítica davant la mercantilització de l’art i la gentrificació com va denunciar en una obra a Venècia contra els creuers turístics que han convertit la ciutat en un espai gentrificat sense veïns. Banksy ha aconseguit captar l’atenció de tot el món amb només un “stencil” o estergit i un esprai, i per això les exposicions sobre ell és multipliquen.
Cal·ligrafia urbana
Des de l”Àrtic’ ens hem decidit per visitar una altra exposició d’art urbà, hem sortit als carrers del Raval i Sant Antoni per buscar aquelles expressions artístiques i anònimes que són les cal·ligrafies urbanes i que la Isabel Aparici, periodista i antropòloga, recopila des de fa 14 anys al seu blog.
“Recién pintado”
Ara mateix a Barcelona podem veure altres exposicions sobre art urbà. L’any passat va néixer la galeria B-Murals a la nau Bostick, que ara tanca l’exposició Tàpia, i aquests dies al Centre Cultural el Carme de Badalona podem veure l’exposició “Recién Pintado” que presenta l’obra de 10 artistes de renom internacional i alguns dies els podem veure com pinten al mateix espai.