Torna Nadal i torna, també, el David Guzman, carregat d’idees en forma de llibres per ajudar tions, elfs i a qui s’escaigui. Regalar literatura sempre és bona idea, llegir-ne més.


1. ‘Faules’


Jean de Lafontaine. Traducció Jordi Vintró, 2021

Ed. Animallibres

Llibres Nadal

Comencem per tot un clàssic com és el gènere de la faula, amb mestres com Isop i més modernament Jean de la Fontaine, històries “inventades o simulades per divertir o per instruir”. La meravella d’aquesta nova versió és sobretot la traducció del poeta Jordi Vintró (Raymond Roussel), que ha traduït la mètrica i la rima de cigales, formigues, lleons i rates.


2. ‘Olvida mi nombre’


Zerocalcare, 2014

Ed. Reservoir Books

Llibres Nadal

Un dels grans àlbums de Michele Rech (Zerocalcare) en què surt tot aquest món encarnat per Zero, l’alter ego protagonista, Secco, el món familiar, els avantpassats, la construcció de la identitat. Una indagació intel·ligent i àcida que ha connectat amb milers de joves i no tant i amb la seva consciència sempre present en forma d’armadillo.


3. ‘Calavera lunar’


Albert Monteys, 2021

Ed. Mai Més

Llibres Nadal

Mai Més (ciència-ficció i fantasia) estrena una col·lecció de còmic amb un títol de culte, el ‘Calavera lunar’ de Monteys publicat fa 25 anys en format grapa. Un superheroi estimadíssim que no es trobava (i que en aquesta edició incorpora històries publicades en diferents llocs), homenatge i a la vegada paròdia del gènere aventures, amb monstres, viatges en el temps, reformulacions de temes i motius i una clau essencial: l’humor.


4. ‘La señora Potter no es exactamente Santa Claus’


Laura Fernández, 2021

Ed. Literatura Random House

Llibres Nadal

Un prodigi d’inventiva ambientada a la “sempre rúfola i freda Kimberly Clark Weymouth”, l’espai mític on s’ambienta el llibre del títol (la señora Potter…), un clàssic infantil que dona lloc a un pelegrinatge turístic de visitants. Però això és només l’embolcall d’una galeria de personatges estupefaents (escriptors de terror absurd, escriptors de whodunnits, un fals venedor de trineus, la botiga de records…). Un collage de fabulació infinita que toca temes com la soledat, la condició de nen, la creació, la literatura com a refugi… una festa meta amb decorat de postal i llengua vivíssima (adjectius/adverbis).


5. ‘Tirant lo Blanc’


Joanot Martorell. Edició de Josep Pujol, 2021

Ed. Barcino

Llibres Nadal

Una col·lecció molt important, els “Imprescindibles” de l’editorial Barcino, clàssics de la literatura catalana en edicions curades, rigoroses i argumentades. I arrenca amb un colós com el ‘Tirant lo Blanc’ en una edició amb vocació de referència a càrrec de Josep Pujol, notes justes sense aclaparar però amb el rigor habitual. L’altra títol d’inici és ‘La punyalada’, de Marian Vayreda, en una gran lectura lluminosa de Margarida Casacuberta.


6. ‘L’accident de caça’


David L.Carlson/ Landis Blair, 2021

Ed. Finestres

Llibres Nadal

Una altra editorial de còmic d’autor en català que comença amb una gran novel·la gràfica, una història que parteix del “true crime” però que va més enllà, un munt de referents de la literatura universal, amb Dante i l’Infern en un lloc preferent. Blanc i negre ple de matisos en un llibre que parla de les relacions pares-fills i amb un tram ambientat a la presó amb la literatura en primer pla que, com diu David Carlson, és una barreja de ‘Cadena perpètua’ i ‘El club dels poetes morts’.


7. ‘Què s’amaga al cel de nit?’


Aina Bestard, 2021

Ed. Zahorí

Llibres Nadal

En cada llibre, Aina Bestard busca, se supera i es reinventar com a artista. Després de ‘Paisatges perduts de la Terra’, ara ha parit un llibre de viatges que ens porta des del Japó a Nova Zelanda en un recorregut de finestres estrellades on s’amaga un animal que pots descobrir, o bé a través d’un llum (una lot) o amb una endevinalla. Menció especial a la recerca detalladíssima d’objectes, elements i textures de cadascuna de les cultures representades, sigui Polònia, el Marroc o Mèxic.


8. ‘El llibre del temps’


Guillaume Duprat/ Olivier Charbonnel, 2021

Ed. Zahorí

Llibres Nadal

El temps dels animals, la mesura del temps, com pensen el temps els aborígens australians la invenció del calendari, el temps de les emocions, el temps dels somnis… El ventall és infinit i el llibre una sorpresa i una descoberta constant.


9. ‘El petit arbre de Nadal’


Marta Comín, 2021

Ed. Combel

Llibres Nadal

Un arbre que en realitat en són set, perfectament decorat i decorable, literalment amable, generós, elegant i alegre.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a
Imatge de l'autor/a