mascareta exteriors

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha justificat l’obligatorietat de la mascareta en exteriors a partir del 24 de desembre per l’expansió de la variant òmicron i ha destacat que tots els presidents autonòmics han estat d’acord a aplicar aquesta mesura. “Entenc que és difícil, […] però creiem que és una protecció extra i que, amb la vacunació, estarem en millors condicions per afrontar la nova onada de la covid”, ha dit Sánchez.

En una compareixença després de la Conferència de Presidents Autonòmics, Sánchez ha descartat noves restriccions a curt termini i ha deixat possibles limitacions d’aforament i de mobilitat en mans de les comunitats autònomes. El president del Govern espanyol considera que la mascareta obligatòria i la vacunació, amb un reforç de la tercera dosi, són les principals claus per fer front a la pròxima onada.

El president espanyol celebra que la vacunació de la població diana (major de 12 anys) supera el 90 % amb la pauta completa i que per això “en absolut estem com el març o el Nadal del 2020”.

Excepcions per a la mascareta en exteriors

Pedro Sánchez ha explicat que l’obligatorietat de la mascareta s’aprovarà en un Consell de Ministres extraordinari aquest dijous. El text inclourà excepcions, segons el president espanyol, com per exemple fer esport o estar en espais naturals, com la muntanya o la platja, si s’està sol, amb la unitat familiar de convivència o amb alguna altra persona però deixant una distància d’1,5 m en aquests indrets.

A més, ha explicat que la mascareta obligatòria en exteriors ha estat una mesura d’“ampli consens” per part dels presidents autonòmics.

Més tests d’antígens i més sanitaris

A banda de la mascareta obligatòria en exteriors, Sánchez també ha comunicat als presidents autonòmics que s’emetran autoritzacions temporals per permetre la venda de tests d’antígens professionals a les farmàcies. “D’aquí a molt pocs dies, probablement la setmana que ve, arribaran els primers tests d’ús professional, que estan en procés de ser aprovats de forma temporal per l’Agència Espanyola de Medicaments“, ha dit el president del Govern espanyol.

A més, es destinaran 292 milions d’euros a augmentar el nombre de professionals sanitaris i millorar-ne le condicions laborals. Per exemple, es permetrà a les comunitats autònomes contractar personal sanitari jubilat i prejubilat i professionals amb títol d’especialista fora de la UE.

L’Exèrcit vacunarà amb punts mòbils

El president espanyol també ha anunciat el reforçament dels dispositius amb equips de vacunació de l’Exèrcit. La previsió de l’executiu central és celebrar reunions periòdiques de la Conferència de Presidents mentre duri la sisena onada de la pandèmia.