L’1 d’octubre del 2017 és un dia que, al marge d’identitats polítiques, quedarà a la memòria de tothom. Els fets que van tenir lloc en aquella jornada en què el govern va convocar un referèndum d’autodeterminació, i la posterior repressió policial, han marcat la societat catalana des d’aquell moment i també la seva producció cultural. Un dels exemples més recents n’és el documental ‘Dos Cataluñas’, que Netflix ha estrenat recentment.

Toni Galmés

Enmig de tots els llibres que ha propiciat el procés en general, i l’1-O en particular, hi ha ‘Groc’ i ‘On és l’Estel·la?’ publicats per Toni Galmés, en què es repassa, en un cas, l’estètica d’aquests anys de debat sobre la independència i de convulsió social i política, i, en l’altre, es fa un cop d’ull en clau d’humor a l’estil de ‘On és en Wally?’.

Maria Xinxó

Per la seva banda, les conseqüències d’aquells dies han portat que molts catalans llueixen un llaç groc a la solapa, i Maria Xinxó ha fotografiat 100 ciutadans que en porten un per al llibre ‘Jo també porto un llaç groc’. Un i l’altre són exemples d’una producció editorial que té al procés com a pal de paller i que recull l’interès que una part de la societat ha mostrat per aquest tema.