El 1980 va obrir les portes al carrer el primer videoclub d’Espanya, que amb el temps s’ha convertit en un temple per als cinèfils.

Hi havia reproductors, però no pel·lícules

Aurora Depares, la propietària actual del videoclub, recorda que als anys 80 van aparèixer els primers reproductors de VHS a Espanya però no hi havia pel·lícules per llogar. Els seus pares eren uns grans cinèfils i van decidir muntar un local per llogar-les. A Londres i a París ja feia un parell d’anys que hi havia videoclubs i els pares de l’Aurora se n’hi van anar per estudiar el model de negoci. En tornar, van muntar el primer videoclub d’Espanya al carrer del Comerç. Poc temps després, van decidir fer gran el negoci i es van traslladar al carrer d’Enric Granados, 30.

Genaro Depares, fundador de l’Instan, explica que les característiques estanteries corbades del local són de Londres. Aquesta corbatura permet veure bé les caràtules de les pel·lícules a totes les alçades. Recorda que a mesura que la gent comprava el reproductor de VHS, descobrien que hi havia un local on podien comprar i llogar pel·lícules. La gent feia grans cues per llogar pel·lícules pel cap de setmana i ho llogaven tot.

El catàleg més gran

L’Instan té tot allò que s’ha publicat a Espanya en format vídeo: VHS, Beta i DVD. Avui, el videoclub té un arxiu de 44.000 referències, el més gran d’Espanya en un mateix lloc.

El videoclub de Depares va muntar el Premi Instan, que atorgava a l’artista que llogava més pel·lícules. Lina Morgan, José Sacristán o Sara Montiel van ser alguns dels premiats amb el Video Instan de Plata.

Actualment, la clientela és més cinèfila i busca coses més concretes. L’Instan també fa presentacions de pel·lícules per als clients. L’apujada del preu del lloguer del local d’Enric Granados va obligar el videoclub a traslladar-se a Viladomat, 239. Ara, amb el nom de Video Instan Café Cinema, el local és un lloc de trobada de cinèfils on es pot fer una tertúlia tot prenent un cafè i reservar una sala de cine.