La Sala Jaume Valor del Centre Cívic Guinardó acull l’exposició “Evidència, latència, transparència”. Els fotògrafs Salvatore Elefante i Luca Pagliari són els comissaris d’una mostra que analitza el concepte de violència i acull les obres de diferents artistes. És, també, un assaig obert i interactiu amb activitats relacionades. La mostra forma part d’una trilogia d’exposicions impulsades per l’Institut de Cultura de Barcelona i que es podran veure als centres cívics Pere Pruna i La Casa Elizalde a l’estiu i a la tardor. 

Una aproximació al concepte de violència

“Evidència, latència, transparència” és una aproximació a través de l’art al concepte de violència i la seva representació. Trobem, per exemple, una obra de Juanra García, ‘Vida en sociedad’, que presenta retrats de nens i nenes engabiats. És una de les seleccionades per participar en una exposició que aborda la part més oculta del concepte de violència a escala educativa, social i tecnològica.

La càrrega normativa que ve amb l’educació, amb les expectatives de les famílies, i inclús després d’un temps la comoditat que tens allà dins i veure’t còmode”
Salvatore Elefante, comissari 

En una altra peça, el duo coreanofinlandès Nana i Fèlix presenten els prejudicis i estereotips en l’aparença de les persones a través de descripcions en fitxes policials. Per complementar-la, els comissaris de l’exposició han encarregat, a més, una representació gràfica a diferents il·lustradors.

Detall d’una peça del duo coreanofinlandès Nana i Fèlix

Fa 10 anys que treballen el concepte de violència a través de l’art. Un altre exemple és la mostra sobre l’aspecte del metro de Nova York als anys 80 que es va programar al Centre Cívic Fort Pienc la tardor del 2019.

Volem aportar una mica de reflexió sobre el fenomen de la violència i ensenyar-ho sota uns aspectes que potser nosaltres en el dia a dia no tenim en compte”
Luca Pagliari, comissari 

La del Centre Cívic Guinardó és la primera d’una trilogia d’exposicions i activitats impulsades per l’Institut de Cultura de Barcelona vinculades a aquesta temàtica. Hi ha prevista una segona entrega al juny, al Centre Cívic Pere Pruna i una tercera al setembre a La Casa Elizalde.